jerkaÄntligen fredag! I veckans bokbloggsjerka skriver Annika så här: Johanna på Bokhora ställde tidigare i veckan en fråga om baksidestexter, och eftersom jag personligen alltid läser den blev jag nyfiken på hur du tycker att den ska vara för att fånga ditt intresse (alternativt vad den absolut inte får innehålla för att undvika att du ska rata en bok för gott).

Det där med baksidestexter är inte helt enkelt förstår jag men jag tycker de som skriver baksidestexter borde kunna ha några hållpunkter.

Baksidestexten ska inte innehålla något som överhuvudtaget inte är med i boken. Jag vet inte om man skriver den innan boken är färdigtryckt, men jag har läst baksidestexter som vänder på handlingen eller t.o.m. innehåller något som inte står i boken.
Exempel. I baksidestexten till Stryparen av Jonas Moström står:
Natten mot Lucia drar den värsta snöstormen i mannaminne in över Sundsvall. Sjukhuset snöar igen och blir under tre dygn helt isolerat från omvärlden. Då börjar någon, till synes slumpvis, att strypa både personal och patienter, på vitt skilda ställen på sjukhuset.
I boken så sker det första mordet när det börjat snöa. Det är först efter att poliserna är på plats, och ytterligare mord sker som sjukhuset är avskuret från omvärlden. Det där lilla ordet ”då” störde mig väldigt mycket.

Baksidestexten ska inte avslöja något som läsaren får reda på i slutet av boken. Hellre en luddig baksidestext än en som spoilar hela handlingen. Jag ska bespara er de exemplen här!
Ett exempel på en baksidestext som håller lagom nivå är den på Slutet på kedjan av Fredrik T Olsson:
Kryptoexperten William Sandberg förs bort till okänd ort. En namnlös organisation tvingar honom att knäcka ett kodat meddelande. Och hans före detta fru Christina påbörjar en desperat jakt genom Europa för att ta reda på vad som hänt. Ju närmare de kommer svaret på den skrämmande gåtan, desto klarare står det att allas vår tid är på väg att rinna ut.
Boken innehåller mycket mer och är verkligen överraskande. Samtidigt som baksidestexten stämmer. Tyvärr innehåller texten på förlagets hemsida mycket mer…

För mig ska en bra baksidestext förstås locka till läsning, men inte förstöra läsupplevelsen. Det får gärna framgå vilken genre den är inom om det är möjligt, det finns inget som man blir så besviken på som när man tror att det ska vara något det inte är. Mer noggrann än så kan jag inte vara i mina önskemål om hur den ska vara formulerad, för precis som med böcker så är det svårt att sätta fingret på exakt vad det är.

Lite roligt med Annikas exempel om koalabjörnen. Det kommer från en bok som vi har här hemma i bokhyllan. Både jag och maken har läst den, och historien brukar vi återberätta både då och då, så t.o.m. våra barn kan den 😉 Ett väldigt bra sätt att väcka intresse för grammatik!

 

Annonser