Rachel är 39 år, jobbar med PR på en firma i London, bor i en tjusig lägenhet ovanför firman och har ett förhållande med Oliver somensammahjartan hon älskar. Så på en vecka tar hennes förhållande med Oliver, som är gift, slut, hon blir uppsagd från jobbet och hon lämnar lägenheten. Hon åker till Longhampton, för hon har just fått reda på att hon ärvt allt från sin moster Dot. Allt innebär ett hus på landet och ett hem för övergivna hundar. Rachel känner sig helt vilsen i sin nya miljö, helst vill hon bara gråta och sova. Men verkligheten gör sig påmind och hon dras in i verksamheten där en grupp godhjärtade människor tillsammans tar hand om hundar som farit illa, och letar upp nya hem till dem. Till sin hjälp har hon framförallt den käcka unga australiensiskan Megan och den robuste humoristiske veterinären George. De möter Nathalie och Johnny som försöker få barn, läkaren Bill, ensamstående mamman och hårfrisörskan Zoe och flera andra. Det visar sig att det inte bara är hundarna och människorna som matchas väl.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon kom ut 2011 på svenska. På engelska heter den Lost Dogs and Lone Hearts och kom ut 2009. Lucy Dillon är en brittisk författare av romance/feelgood som debuterade 2008 med Ballroom Class. Hon har skrivit fem böcker som alla utspelar sig i det fiktiva Longhampton.

Jag har tänkt att läsa något av Lucy Dillon och hade satt upp henne på min Boktolva 2014. Dottern fick den här boken i påskägget så den stod så lockande där i hyllan när jag nu kände för något som jag hoppades skulle pigga upp och ge mig ett leende på läpparna.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar är romantisk feelgood och precis som jag hoppades så satt jag då och då med ett fånigt leende och mös. Jag har försökt diverse feelgoodförfattare och just nu så står Lucy Dillon högst i kurs. Det är ett enkelt koncept, och förutsägbart, gulligt och allt som det ska vara. Men det är inte simpelt och jag tycker det är välskrivet.

Det som jag framförallt tycker om är dynamiken mellan de olika ”paren” som efterhand dyker upp. Det är inte bara gulligt, utan det är upp och ner (ja, lite många missförstånd kanske men det ligger ju i romancekonceptet). I synnerhet så tar jag Nathalie och Johnny till mitt hjärta, jag får t.o.m. tårar i ögonen ibland när jag läser om dem. Dels handlar det om beskrivningen av deras kärlek, och dels handlar det om att jag känner igen mig i beskrivningen av hur ofrivillig barnlöshet kan påverka, inte minst hur man inte vill men ändå på något sätt inte kan glädjas ens åt vänner som får barn. Eftersom jag är en hundmänniska, och haft hundar i familjen, så gillar jag det inslaget också. Dock känns boken lite lång, jag tappar koncentrationen mot slutet. Det är lite för många historier som drar ut och sen ska knytas ihop.

Jag skulle tro att det kommer att dyka upp fler böcker av Lucy Dillon i dotterns bokhylla såsmåningom och då kommer jag antagligen att låna dem.

Omdöme: Brittisk romantisk feelgood om kärlek, omtanke och vänskaper av alla de slag.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Bokgalleriet, Pocketblogg.se, Carolina läser, malins bokblogg, Holavedsbrudar och med näsan i en bok

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.
Originaltitel: Lost Dogs and Lonely Hearts
Översättare: Ann Björkhem
Förlag: Bonnier Pocket

Mitt exemplar lånade jag av dottern.
Utläst 24 juni 2014.