28-åriga Fiona Yu bor med sin mor och far och har uppfostrats enligt kinesiska värderingar. I Fionas ögon tycker hennes kinesisk-amerikanska omgivning att hon ska vara som idealet Hello Kitty, snäll, mjäkig, viljelös, utan röst och osjälvständig. Fiona försöker revoltera, hon vill alls inte vara som Hello Kitty.

För att kunna revoltera så beslutar hon sig för att operera in en konstgjord mödomshinna, eftersom hon saknar den. Då ska hon kunna förlora oskulden så det märks innan hon gifter sig och på så sätt revoltera.

När hon kommer till plastikkirurgen Sean Killroy så visar det sig att han är en gammal barndomskamrat. Istället för att operera in en mödomshinna så lockar Sean henne istället med på andra äventyr för att utmana sina och föräldrarnas gränser. Det ena äventyret blir konstigare än det andra. Till på köpet så råkar de unga män som hennes pappa vill föra ihop henne med ut för mystiska ”olyckor”.

Hello Kitty måste dö är Angela S. Chois debutroman som kom ut 2010. I svensk översättning kom den 2012 på Damm förlag. Angela S. Choi är kinesisk-amerikanska och bor i San Fransisco. Innan hon blev författare arbetade hon som företagsjurist.

Mycket av dragningskraften med den här boken ligger i titeln. Den är onekligen mycket uppseendeväckande. Omslaget likaså. Så när TinaO lottade ut boken deltog jag – och vann! Tack Tina!

Hello Kitty måste dö liknar ingenting jag läst vad jag kan komma på. Den är absurd, den är morbid och den är så driven i hela sitt upplägg att det är svårt att greppa. Fiona är egentligen en ganska häftig tjej och jag gillar hennes sätt att göra upp med traditionerna, och den absurda jargongen är tilltalande.

Men tyvärr tar det morbida över på ett sätt som gör att jag tillslut tycker boken blir jobbig. Karaktären Sean och hans fritidssysselsättningar blir till slut för mycket för mig. Hade boken inte varit så kort, så tror jag att jag lagt ifrån mig den innan jag läst ut den. Och det känns lite synd, för i botten så finns det många tankar som dyker upp när man läser den.

Ett urval andra som skrivit om boken är: Annas bokhylla, Schitzo-Cookies bokblogg, TinaO, Mettes pocketblogg, Boktrollet och I bokens värld är allt möjligt.

Omdöme: Absurd och alldeles för morbid uppgörelse med traditioner och krav.
Betyg: 2