I år har jag slagit nytt rekord (i alla fall sen gymnasietiden…) i antal lästa böcker. Totalt 107 stycken vilket nästan är en dubblering mot förra året då jag läste 58 böcker! Jag tror jag kan lova att det inte blir en dubblering 2013;-)

Alla lästa böcker 2012 finns listade på den här sidan. Alla recensioner på bloggen (2011 och 2012) finns listade här.

I år har jag läst väldigt många böcker på svenska, då jag fått många recensionsexemplar (Tack!). En majoritet av författarna är kvinnliga. Jag har haft många bra läsupplevelser, och det avspeglas i betygen som generellt är väldigt höga.

Här kommer en summering i form av några personligt utformade kategorier

Årets upplevelse: En man som heter Ove av Fredrik Backman. En helt oväntad upplevelse. Stundvis fnissade jag, stundvis så var ögonen fyllda av tårar. Boken täcker alla känslor, och är oerhört bra skriven. Dessutom så var det en påminnelse om att mina fördomar om hur en bok kommer att vara kom på skam, jag hade helt underskattat författaren, och det blev en påminnelse om att jag inte ska göra det igen.

Årets debutant: Golzan Hashemzadeh med sin Hon är inte jag. Tack för att du tog med mig till Fabriksorten, Blatteland och Elitskolan. Ditt språk är något utöver det vanliga!

Årets nya favoritförfattare: Som så många andra bokbloggare så har jag fastnat för Belinda Bauer. Under året har jag läst hennes tre böcker Blacklands, Darkside och Finders Keepers. Även om den första var klart bäst så finns det ingen tvekan om att jag kommer att kasta mig över Rubbernecker när den kommer…

Årets ”leva kvar”: Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson var jag kluven till först. Språket och skrivsättet är speciellt och jag visste inte vad jag skulle tycka. Efterhand drogs jag in i den, och efter avslutad läsning så återvänder jag till den i mina tankar. Ofta.

Årets mest njutbara: Simona Ahrnstedts Betvingade var ren och skär avkoppling att läsa. Kärlek, intriger och historia. Romance när den är som bäst.

Årets mest absurda: Hello Kitty måste dö av Angela S Choi. Ja, egentligen så behövs väl inte mer än titeln för att man ska förstå att detta är något helt absurt? Inte min grej riktigt, men verkligen annorlunda.

Årets ungdomsbok: 2012 har varit året då jag vågat strunta i kategoriseringar och läsa ungdomsböcker. Tack och lov, för annars hade jag ju inte fått njuta av böcker som Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Suveränt skriven! De visade sig dessutom vara mycket trevliga och ödmjuka när jag och dottern fick träffa dem.

Årets besvikelse: Kjell Eriksson är en författare vars deckare om polisen Ann Lindell jag har läst och gillat. Nog blev jag nyfiken när jag såg att han kommit ut med en självbiografi, Simma i mörker. Tyvärr var den så fylld av bitterhet och förakt att jag bara blev ledsen av att läsa den.