Bokalfabet 2.0 del 20 (bokstaven T)

Nu blir det tätt på given eftersom jag för en gångs skull är på banan på tisdagen när Enligt O publicerar sitt Bokalfabet. Och inte flera dagar senare som sist…

Så här lyder uppgiften:
1) T som i trött är läget just nu. Veckans bokstav är T och först ut är som vanligt fem ord som du ska koppla till boktitlar: Trohet, Tillräckligt, Tuff, Tankfull, Tåg

 2) Andra uppgiften är att presentera en karaktär med för- eller efternamn på T.

3) Och så sista frågan som återknyter till inledningen. Vad läser du i perioder då du är väldigt trött och tappar läslusten lite?

1) Lauritz och Ingeborg skiljs åt av ödet men svär varandra evigt trohet. Att Ingeborg är tillräckligt tuff råder ingen tvekan om, men Lauritz är betydligt mer tankfull uppe på Hardangervidda där han ska bygga järnväg för tågen som ska gå mellan Bergen och Kristiania. Allt i Jan Guillous Brobyggarna.

2) Den första som dyker upp i huvudet är Ture Sventon. Det är ju lite av en luring eftersom han egentligen heter Sture. Egentligen så är det inga böcker jag minns med någon större förtjusning men helt klart är det att det tillhör allmänbildningen för min generation att känna till Ture och hans Temlor. För att inte tala om den flygande mattan, Omar och Ville Vesla.

3) När jag är trött och tappar läslusten så blir det ofta en enkelt uppbyggd deckare som får mig in i böckernas värld igen. Men den första inkörsporten till att faktiskt orka läsa överhuvudtaget (och då är det riktigt illa…) kan vara en glassig tidskrift/tidning av något slag.

En kommentar

  1. Ture Sventon är en av mina favoritjulkalendrar. Jag var i och för sig bara två när den sändes, men vi brukade låna den på VHS av våra grannar som hade spelat in. Men hela londonäventyret var inte med!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.