Tematrio – Julförberedelser

temajulI dag är det måndag och alltså dags för Lyrans tematrio. Hon skriver så här: Förr skulle fisken lutas, fönstren putsas och hela huset fejas. Nuförtiden tror jag – hoppas jag i alla fall – att kraven på julförberedelserna sänkts något. Men, en del traditioner finns kvar, berätta om tre av dem!

Tack och lov för en hyfsat enkel tematrio den här veckan, och dessutom kanske en som kan tjäna som påminnelse för allt man glömt i stressen… Vi är i vanliga fall inte så traditionsbundna men i samband med julen så blir plötsligt traditioner och rutiner väldigt viktiga. På julafton följer vi sen ett antal år tillbaka samma rutiner. Nåja, de ändras lite efter barnens ålder (och vår…). Men tre traditioner då:

1. Julgranen. Vi envisas med att ha en äkta julgran. Av någon anledning så är vi alltid sent ute med inköpet. Klä den gör vi dagen innan julafton, inte en dag tidigare.

2. Kalle Anka. Både jag och maken är födda på 60-talet och uppväxta med Kalle Anka som en given del av julafton. Naturligtvis får resten av familjen foga sig i den traditionen. De senaste åren har dock samtliga vuxna somnat vid något tillfälle under programmet…

3. Skinka. Det ska finnas på julbordet. Det ska dessutom vara en ugnsbakad och inte förkokt, men det blir allt svårare att hitta sådana i affären.

Hm, det var värst vad konventionella mina tre val blev då…

8 kommentarer

  1. Vi har tyvärr inte plats för någon julgran i vår lägenhet och jag saknar verkligen stämningen som en tänd julgran sprider. Tur att det finns en julgran hos mamma i alla fall, fast tyvärr ryktas det att hon köpt en plastgran i år …

    Gilla

  2. Precis så där ska det vara 🙂 Även om vi hemma har en plastgran. Första julen tillsammans hade vi en riktig gran. När det var dags att ta ut den upptäckte vi att det inte var en så bra idé att ha en barrande gran på fjärde våningen, utan hiss 🙂

    Gilla

  3. På jul är vi väl alla lite konventionella.. Håller absolut med om granen, den ska vara äkta! (I och för sig har jag aldrig bott på fjärde våningen och försökt få ut barrande eländen efter jul..)

    Gilla

  4. Vi klär också granen kvällen innan julafton 🙂

    Kalle Anka är också givet. Eller vi försöker att se det varje år, men det har hänt att vi har suttit och babblat alldeles för länge och kommer på att det är Kalle Anka när programmet nästan är slut…

    Gilla

  5. Riktig gran är da shit! Pappa är ruskigt konservativ på den biten (kan också ha att göra med att han är skogsägare 😉 ) och den tas alltid in dagen före julafton och kläs ganska sent på kvällen.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.