Som vi lekte av Ninni Schulman

Handling från förlagets hemsida: Året är 1982. 12-årige Mattias försvinner spårlöst från sitt hem i den lilla byn Våmhus. Ett år senare är han fortfarande borta och hans mamma håller på att gå sönder av sorg och ovisshet.
Den f. d. polisen Ingrid Wolt är på flykt undan sitt förflutna. Hon har just släppts ur fängelset Hinseberg och börjar sakta bygga upp sitt liv igen. I desperat behov av ett arbete startar hon Siljans Spaningsbyrå och hennes första uppdrag blir att hitta Mattias. När hon börjar nysta i fallet inser hon att den skenbara idyllen döljer mörka hemligheter.

Boken: Som vi lekte av Ninni Schulman kom ut i januari 2023.

Varför jag läste den: Jag har varit nyfiken på den här boken och läst mycket gott om den. När jag fick chans att låna boken slog jag till, och började läsa den strax därefter.

Vad jag tyckte om den:  Som vi lekte är en lättläst deckare med en fin berättarton. Jag gillar Ninni Schulmans sätt att skriva, språket har en lätthet. Berättelsen är uppbyggd ur två olika perspektiv. Det ena är Ingrid Wolts som 1983 släpps ur fängelset och ska etablera sig i en ny miljö där ingen känner henne. Av olika skäl börjar hon undersöka vad som hände året innan när 12-åriga Mattias försvann. Det andra perspektivet är Mattias under tiden som leder fram till hans försvinnande. Båda berättelserna berör, och har en del parallella spår. Ingrid Wolt har en dotter hon inte får träffa, och hur det sliter på henne är väl tecknat, och det berör. Mattias röst kommer fram på ett fint sätt i styckena som handlar om honom och det är alltid jobbig att läsa om något som involverar ett barn. Skildringen av hur Mattias gradvis blir ensammare, när hans kompisar vill vara vuxna, medan han vill vara barn, tillhör de starkaste bitarna i berättelsen.

Karaktärsbeskrivningarna i Som vi lekte är bra, och man får en känsla även för bikaraktärerna. Jag gillar dialogen, den känns naturlig. Dalarna är en fin miljö, och jag tycker Ninni Schulman får fram känslan av den svenska sommaren och landsbygdsmiljön. Samtidigt blir den vackra miljön en stark kontrast till de hemligheter som rör sig under ytan och som vi som läsare gradvis tillsammans med Ingrid upptäcker.

Som vi lekte utspelar sig på 80-talet, och det i sig är ett plus i min bok. Det finns något tilltalande att låta en deckare utspela sig innan mobiltelefoner, sociala medier och internet. Jag gillar alla tidsmarkörer – det är aldrig fel att läsa om kassettband, fasta telefoner, kameror och mycket mycket mer. Här kommer det dessutom helt naturligt.

Innan jag läste Som vi lekte hade jag bara läst Ninni Schulmans debutbok. Nu kommer jag att prioritera den här nya serien (Siljanserien) istället för att läsa ikapp hennes förra serie om Hagfors.

Bloggat om boken har exempelvis Enligt O, Stories from the city, stories from the sea och hyllan

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Bazar
Sidor: 430
Betyg på Goodreads: 3.93 baserat på 255 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat
Utläst: 24 februari 2023

En kommentar

  1. Jag har ju läst nästan hela hennes Hagfors-serie och ja, jag kan väl säga att den här boken står på måste-listan. Nu ännu mer 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.