temajulI dag är det måndag och alltså dags för Lyrans tematrio. Hon skriver så här: Förr skulle fisken lutas, fönstren putsas och hela huset fejas. Nuförtiden tror jag – hoppas jag i alla fall – att kraven på julförberedelserna sänkts något. Men, en del traditioner finns kvar, berätta om tre av dem!

Tack och lov för en hyfsat enkel tematrio den här veckan, och dessutom kanske en som kan tjäna som påminnelse för allt man glömt i stressen… Vi är i vanliga fall inte så traditionsbundna men i samband med julen så blir plötsligt traditioner och rutiner väldigt viktiga. På julafton följer vi sen ett antal år tillbaka samma rutiner. Nåja, de ändras lite efter barnens ålder (och vår…). Men tre traditioner då:

1. Julgranen. Vi envisas med att ha en äkta julgran. Av någon anledning så är vi alltid sent ute med inköpet. Klä den gör vi dagen innan julafton, inte en dag tidigare.

2. Kalle Anka. Både jag och maken är födda på 60-talet och uppväxta med Kalle Anka som en given del av julafton. Naturligtvis får resten av familjen foga sig i den traditionen. De senaste åren har dock samtliga vuxna somnat vid något tillfälle under programmet…

3. Skinka. Det ska finnas på julbordet. Det ska dessutom vara en ugnsbakad och inte förkokt, men det blir allt svårare att hitta sådana i affären.

Hm, det var värst vad konventionella mina tre val blev då…