”Kråkflickan” av Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist

En ung pojke hittas död i ett buskage vid tunnelbanestationen vid Thorildsplan i Stockholm. Hans kropp bär tecken av kraftig tortyr under en längre tid. Kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg och hennes utredningsgrupp sätts på fallet. Jeanette är en duktig polis och chef men brottas med att vara en kvinna i en mansdominerad miljö, inte minst i relation till polischefen och åklagaren. Hon har det också tufft med slitningar i äktenskapet med Åke som går ut över deras son Johan.
Ytterligare en ung pojke hittas död men fallet får fortfarande inte särskilt hög prioritet då ingen av pojkarna har anmälts saknad och de dessutom är av utländsk härkomst. Delar av Jeanettes team är med och griper pedofilen Karl Lundström och de börjar leta samband mellan utnyttjandet av barn och de döda pojkarna. Psykoterapeuten Sofia Zetterlund träffar Karl Lundström i häktet och får höra en del som är av intresse för utredningen. Hon är specialist på barn som utnyttjas, och bland hennes patienter finns även en tidigare barnsoldat, Samuel Bai. Hon utreder även vad som hänt Victoria Bergman, en kvinna som fått uppleva fruktansvärda saker i barndomen. Genom utredningen av pojkmorden träffas Jeanette och Sofia och de dras till varandra.

Kråkflickan är Jerker Erikssons och Håkan Axlander Sundquists debutroman och den första i en triologi kallad Victoria Bergmans svaghet. Den har blivit mycket omskriven i Sverige och är nu såld till flera länder. Författarna hittade varandra genom musiken och de arbetade ihop. Hur de sedan började skriva ihop kan man läsa här. På svenska är boken publicerad av Ordupplaget.

Den här boken var svår att undgå för mig som läser mycket deckare, då den varit väldigt omskriven och jag fått den rekommenderad av många. Det som fått mig att avstå en längre tid är att den dessutom har sagts vara rätt grotesk och jag efterhand fått allt mindre tålamod med deckare med den typen av inslag. Och den är grotesk. Stundvis lite för grotesk för mig och de styckena skyndar jag förbi. Men samtidigt finns det många andra kvaliteter med den här boken. Ett ganska stramt hållet språk, men ändå lyckas de två manliga författarna teckna två komplexa kvinnor på ett bra sätt. Spänningsfaktorn är hög och när man tror att man förstått så visar det sig att det finns ett lager till i historien. Det är i högsta grad en nutidshistoria med pedofiler, barnsoldater och andra exempel på barn som far illa. I sig skakande läsning, utan deckardelen. Tror inte den här boken hade kunnat skrivas för tio år sedan! Intressant kuriosa är att författarna har skrivit vartannat kapitel. Jag läste ut boken på mindre än två dagar, den är väldigt lättläst, inte minst beroende på de korta kapitlen. Den slutar med en ”cliffhanger” och eftersom jag också lånat andra delen (Hungerelden) så har jag förstås redan börjat läsa den…

Ett urval andra bokbloggar som recenserat boken är: Annika, En och annan bok och Pocketpinglorna.

Omdöme: Rafflande svensk spänning i många lager om barn som far illa, mord och psykoanalys.
Betyg: 4+

8 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.