Tisdag och äntligen Enligt Os bokalfabet. Det är dags för bokstaven W (jag fasar för X och Z … ).

Så här skriver hon: W är nästan en bokstav som inte finns i svenskan. Hopplöst att komma på frågor alltså, men förhoppningsvis inte lika hopplöst att komma på svar. Antar att detta bara är en försmak av vad som komma skall de närmaste veckorna.

1) 5 ord på W ska alltså kopplas till boktitlar.Wallraffa. Wannabe. Whisky. Wienerkorv. Weekend
2) Sedan vill jag att du presenterar en karaktär med för- eller efternamn på W.
3) En webblogg brukar vi ju inte säga, utan blogg. Men min utmaning till er denna vecka är att berätta om varför du bloggar, vem eller vad som inspirerade dig att börja och slutligen tipsa om en (bok)blogg som är läsvärd.

1) Detektiven Roy Grace är ingen wannabee, han är ”the real stuff” – en bra polis och kollega. Eftersom han är engelsman slänger han nog snarare i sig lite fish and chips än en wienerkorv när han har bråttom. Tätt i hälarna på honom följer en lokal reporter som förmodligen inte har wallraffat än, men som helt tydligt har någon ”på insidan” som ger honom information. Roys närmsta kollega genomgår en jobbig skilsmässa och det slinker nog ner både en och annan whiskey på både vardagar och weekend. Vilken som helst av Peter James böcker om Roy Grace är läsvärda, och jag har nyligen läst den sjunde i serien: Dead man’s grip.
2) Då tar jag mig tillbaka till barn/ungdomsboksgenren och säger Willie Wonka som är ägaren av chokladfabriken i Roald Dahls Kalle och Chokladfabriken. Roald Dahl tillhörde mina favoritförfattare ett tag, men just den här har jag faktiskt inte läst, inte ens för barnen (som förstås redan sett filmen hos kompisar…).
3) Här slår jag två flugor i en smäll och tipsar om Lyrans Noblesser. Hon har en läsvärd blogg och under 2012 så intervjuar hon bokbloggare. Ni kan läsa hennes intervju av mig här, och där talar jag om varför jag bloggar:-)