”Tretton skäl varför” av Jay Asher

När Clay Jensen kommer hem från skolan en dag så hittar han ett paket adresserat till honom. Ivrigt öppnar han det. Inuti finner han sju stycken kassettband. När han väl letat upp en bandspelare och börjat lyssna så inser han att rösten på banden är Hannah Bakers. Hannah vars bänk står tom i klassrummet. Hannah som tog självmord. På bandet säger hon att Clay är en av orsakerna till varför hennes liv tog slut. Clay kan inte förstå det. Han kände henne ju knappt. Även om han ville lära känna henne. Men Hannah envisas med att prata till honom genom banden. Hon säger att det finns tretton sidor på banden. Tretton personer. Tretton skäl varför. Och Clay börjar lyssna. Sida efter sida. Och ju mer han lyssnar, desto mer förstår han och desto mer skakad blir han.

Tretton skäl varför” är Jay Ashers debutroman. Jay Asher som är bosatt i Kalifornien har tillsammans med Carolyn Mackler skrivit en bok till – ”The future of us” (2011). Tretton skäl varför (Thirteen reasons why) är en omtalad och rosad ungdomsroman som publicerades 2007, och kom på svenska 2010 .

Tretton skäl varför är inte lik andra ungdomsromaner som jag läst. Uppbyggnaden är mycket speciell, med ett kapitel per sida på banden (i stort sett). Det Hannah läser upp på banden är skrivet i kursiv text, och det blandas hela tiden med Clays egna tankar och upplevelser när han vandrar runt staden där allt utspelat sig. Som läsare kastas man mellan dessa två perspektiv, ibland ganska drastiskt. Boken behandlar allvarliga frågor -ungdomssjälvmord och orsakerna till ett sådant. Det kan vara lätt att tycka att Hannahs skäl inte är ”tillräckliga” men samtidigt får man känslan av att det Hannah berättar egentligen bara skrapar på ytan, det är en del av hennes liv hon beskriver, inte hela. Boken känns på det sättet lite ofullständig. Förhoppningsvis kan boken ge upphov till bra diskussioner men jag tror att yngre tonåringar som läser boken kan behöva någon att prata med efteråt. Den skenbara ytligheten kan möjligen ge yngre personer intrycket av att självmord är enkelt. Samtidigt så är boken stundvis stark i sin beskrivning. Det finns också andra inslag i boken som jag tror att barn i tidiga tonåren inte förstår till fullo. För någon i sena tonåren eller som passerat tonåren så kan den träffa väldigt rätt. Något ojämn tycker jag boken är, men mycket lättläst och svår att lägga i från sig.

Ett urval andra bokbloggar som har recenserat boken är Bokhora, Malin the Writer, Flaskposten, Tonårsboken, och Dantes bibliotek.

Även min egen 11-åriga dotter har läst boken och här kan ni läsa vad hon tyckte.

Boken är ett recensionsexemplar från Bokförlaget Langenskiöld. Tack!

Omdöme: En annorlunda och tänkvärd berättelse om tonår och självmord.
Betyg: 4- (i kategorin ungdomsböcker – jämfört med vuxenböcker skulle jag satt ett lägre betyg)

En kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.