Levande och döda av Christoffer Carlsson

Handling från förlagets hemsida: Det var någon som ville ta död på pojkarna från Skavböke. Så sa man i trakten, efteråt.

1990-talet går mot sitt slut och en grupp pojkar är på väg att ta klivet ut i vuxenlivet. Men så inträffar någonting, och en av dem bestämmer sig för att lämna bygden, en annan hittas ihjälslagen och snart mister ännu en livet. Poliserna som försöker förstå hur allting hänger ihop återvänder ständigt till två namn: Sander Eriksson och Killian Persson.
En het julidag mer än tjugo år senare sker ett nytt mord och återigen har det blivit farligt därute i Skavböke. Porten mellan de levande och döda har öppnats.

Boken: Levande och döda av Christoffer Carlsson kom ut i april 2023.

Varför jag läste den: Böcker av Christoffer Carlsson står på autobuy för mig. Levande och döda inhandlade jag som sommarpresent till mig själv.

Vad jag tyckte om den: Levande och döda är en mycket välskriven och tänkvärd spänningsroman. Men den är också så mycket mer än en spänningsroman, det är ett drama. Varje gång jag läser en bok av Christoffer Carlsson så förundras jag över hur han lyckas. Han har en väldigt hög nivå på allt han skriver. Jag tycker hans språk är fantastiskt, och njuter av formuleringar, associationer och hur han bygger en historia till den grad att jag bara vill dra ut på läsningen. Samtidigt som jag hela tiden vill läsa vidare. Levande och döda är en roman som är svårt att släppa.

Styrkan med Levande och döda, liksom de flesta av Christoffer Carlssons romaner, är att man närmar sig de stora frågorna om moral, skuld, vänskap, familj men samtidigt så vilar man i detaljerna. Det finns både ett djup och en bredd i historien. Levande och döda utspelar sig på en liten ort i Halland, Skavböke. Den lilla orten i glesbygd tecknas med värme, men också med en ärlighet i baksidorna med att bo i ”skymundan” där alla känner alla. Lojalitetsbanden blir starka, men också konflikterna när de bryts och när lögnerna tar över. Orten blir som en egen karaktär, och jag ser miljön framför mig.

Karaktärerna är intressanta, såväl huvudkaraktärer som bikaraktärer. Jag hade gärna lärt känna poliserna mer, i synnerhet Siri. Samtidigt så bidrar hennes gåtfullhet till mysteriet. Sander är jag kluven till, och blir mer så ju mer jag läser. Samtidigt så kan man känna sympati för honom. Berättelsen rör sig mellan olika tidsplan, och mellan olika karaktärer men det blir aldrig rörigt. Möjligen kan jag ibland känna att jag tappar en tråd, och kanske missar någon ledtråd. Det är spännande, men inte på ett nagelbitarsätt, utan med en konstant psykologisk spänning. Upplösningen överraskar mig.

Levande och döda är en bok som jag skulle vilja att de som har fördomar om deckare borde läsa. Men först bör man läsa de två tidigare delarna i Hallandssviten, Järtecken och Brinn mig en sol. Personligen är jag mest förtjust i Brinn mig en sol. Som jag förstått det är genom detta Hallandssviten avslutad och jag funderar faktiskt på att läsa om den från början, för att få med mig alla vindlingar i historien, och få träffa polisen Vidar, som förekommer i alla tre böcker, i olika tidsåldrar. Nästa bok av Christoffer Carlsson står förstås på autobuy.

Bloggat om den har Feministbiblioteket, Fiktiviteter och Enligt O

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor: 412
Betyg på Goodreads: 3,67 baserat på 150 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny
Utläst: 25 juni 2023

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.