Från förlagets hemsida: En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen?
Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

Järtecken av Christoffer Carlsson kom ut 1 mars 2019. Christoffer Carlsson är en svensk författare och kriminolog som debuterade 2010 med Fallet Vincent FrankeJärteckan är hans åttonde bok.

Christoffer Carlsson är en av mina absoluta favoritförfattare, i synnerhet efter att jag läst kvartetten om Leo Junker. Så snart det stod klart att han skulle komma med en ny bok så åkte den upp på läslistan.

Järtecken av Christoffer Carlsson är en fantastisk roman. Läs den! Så enkel och kort hade den här recensionen kunnat vara, för det säger det mesta ni behöver veta. Men varför tycker jag då så? Mer kommer…

Järtecken är både en eftertänksam och en spännande historia. Den är ingen renodlad spänningsroman även om komponenterna finns där. Det är en berättelse om arv och miljö, om vad som är förutbestämt, eller är något överhuvudtaget förutbestämt?

Jag är imponerad av såväl Christoffer Carlssons språk som hans förmåga att bygga en historia som berör. Hans språk är välavvägt, det finns inget överflöd, varje ord finns där av ett skäl. Han förmår att använda språket för att få fram allt som behövs för att trollbinda mig som läsare, utan att någonsin skriva mig på näsan. Mysteriet om vad som hände är bra uppbyggt, och jag kan inte gissa slutet. Samtidigt så är det mer berättelsen och berättandet än själva mysteriet som gör att jag inte kan släppa boken. Jag sträckläste Järtecken på två dagar, kunde inte lägga den i från mig. Det är årets starkaste läsning hittills.

Berättelsen utspelar sig i en liten ort i Halland, Marbäck. Det är Christoffer Carlssons hembygd med orten han växte upp i och han tecknar den med värme och skarpsynthet. Jag älskar såväl miljön som karaktärerna som befolkar den. För många år sedan besökte jag i några omgångar Halland, och även Simlångsdalen som nämns i boken. Samtidigt behövs ingen kunskap om bygden för att uppskatta hur miljöerna är en integrerad del av berättelsen. Det är svensk landsbygd på gott och ont, och det hade kunnat vara var som helst. Det är väldigt svenskt. På ett bra sätt. Utöver hur Christoffer Carlsson använder miljöerna för att bygga berättelsen, så använder han naturfenomen för att hänga upp händelserna. Det är exempelvis stormen Gudrun, tsunamin och den varma sommaren 2017. De här händelserna är både tidsmarkörer och ett sätt att driva karaktärerna framåt. Snyggt och starkt gjort.

Karaktärsteckningen är (som vanligt) mycket bra gjord. Man får en stark känsla för karaktärerna, och tidshoppen gör utvecklingen realistisk. Jag tycker mycket om Isak, Vidar och de andra som befolkar berättelsen. Alla är verkliga människor med styrkor och brister och jag saknar dem efter avslutad läsning. Deras berättelser berör och väcker både sorg och glädje i mig.

Man kan bara konstatera att Christoffer Carlsson har gjort det igen. Så givetvis så hoppas jag att han kommer med fler böcker. Jag ser redan fram mot nästa!

Omdöme: Fantastiskt stark läsning om ödet och slumpen.
Betyg: 5

Bloggat om boken har Kapprakt, och dagarna går och hyllan

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor: 425
Betyg på Goodreads: 3,96 baserat på 24 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän
Utläst 16 mars 2019.