Handling från webbenSam and Clementine have a wonderful, albeit busy, life: they have two little girls, Sam has just started a new dream job, and Clementine, a cellist, is busy preparing for the audition of a lifetime. If there’s anything they can count on, it’s each other.
Clementine and Erika are each other’s oldest friends. A single look between them can convey an entire conversation. But theirs is a complicated relationship, so when Erika mentions a last-minute invitation to a barbecue with her neighbors, Tiffany and Vid, Clementine and Sam don’t hesitate. Having Tiffany and Vid’s larger-than-life personalities there will be a welcome respite.
Two months later, it won’t stop raining, and Clementine and Sam can’t stop asking themselves the question: What if we hadn’t gone?

Boken: Truly Madly Guilty av Liane Moriarity kom ut 2017. Den finns på svenska med titeln Andras vänner.

Varför jag läste den: Jag har olästa böcker av Liane Moriarity i hyllan och jag tyckte det var dags att plocka upp en av dem.

Vad jag tyckte om den: Liane Moriarity är riktigt bra på att bygga karaktärer och beskriva relationer genom personernas agerande. Jag ser Truly Madly Guilty som en relationsroman och som det tycker jag den är bra. I alla hennes böcker så finns det ett mått av spänning, det är något som har hänt och läsaren får gradvis veta vad det är. Hon är bra på att cirkla runt händelserna och bit för bit öka läsarens kunskap. Men Truly Madly Guilty blir aldrig jättespännande, och förväntar man sig hög spänning och en dramatisk urladdning på slutet så blir man besviken. Berättandet sker i långsamt tempo och det är så man behöver läsa den.

Jag hade relativt god tid att ägna mig åt läsning när jag läste Truly Madly Guilty, och jag kände mig aldrig stressad. Det förstärkte min läsupplevelse eftersom jag kunde fokusera på personerna och relationerna. I mångt och mycket så handlar berättelsen om hur ett äktenskap kan se ut. Man får följa tre par som känner varandra i olika grad, som sammanstrålar under en kväll. Det som händer då påverkar deras respektive äktenskap/relationer på olika sätt, och de behöver även reflektera över sig själva och sitt eget beteende. Alla som är i en relation eller har varit det kan nog känna igen någonting någonstans i beskrivningarna.

Även om Truly Madly Guilty inte gav någon wow-känsla kommer jag att fortsätta att läsa böcker av Liane Moriarity. Jag har minst en oläst i hyllan.

Bloggat om den svenska utgåvan har exempelvis Just nu just här, Johannas deckarhörna och Stories from the city

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Penguin Books
Sidor: 465
Betyg på Goodreads: 3,58 baserat på 268 365 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 26 mars 2022