Från förlagets hemsida: En kvalmig högsommardag ses Beatrice Solstjärna kliva ut genom slottsporten för sista gången. Efter sig lämnar hon en sörjande familj, bestörta vänner och ett vemodigt blogginlägg. I pressen omnämns den unga kvinnan som försvunnen, men polisen hittar inga spår. Tio år senare publicerar hon ett nytt inlägg på sin blogg.
Alexandra Jonsson har lämnat både landsbygden och sitt förflutna bakom sig. Målmedvetet klättrar hon i karriären. Men när ett nytt inlägg en dag läggs upp på den blogg där hon var medskribent som ung, tvingas hon vrida tillbaka klockan – till en sommar då lögner blev till sanningar och sanningar till väl bevarade hemligheter.
På nätet kallade de sig för »stjärnorna på slottet«, en handfull vänner som träffats om somrarna sedan de var barn. Solen strålade lika intensivt på livet som på deras brunbrända kroppar. Till den dagen då ett av deras infall får oanade konsekvenser och allt ställs på sin spets.
En för alla och alla för en. Eller?

Pakt av Anna Roos hade recensionsdag 28 april 2018. Anna Roos är en svensk författare och civilekonom som debuterade 2017 med Spel. Pakt är hennes andra roman.

Jag läste Anna Roos debutroman Spel förra året och gillade den. Jag hade noterat Pakt som en bok jag gärna ville läsa och blev glad när den dök upp som en överraskning från förlaget.

Pakt är en mycket välskriven och spännande roman. Tempot i berättelsen är högt, något som förstärks av relativt korta kapitel med olika berättare. Det är två tidslinjer i berättelsen – dels nutiden där Alexandra är huvudpersonen, dels tiden runt Beatrice försvinnande där vi får möta olika huvudpersoner i berättandet. Det är i sig ett ganska vanligt drag i spänningsromaner numera, men jag tycker Anna Roos behärskar det väl, och utnyttjar det på rätt sätt.

Det finns en grundläggande ton som jag gillar, liksom den svarta humorn och självironin som genomsyrar berättelsen. I synnerhet så gäller det när berättaren är Alexandra. Karaktärsteckningen är bra, och även om det inte finns någon i berättelsen som är rätt igenom sympatisk, så får man som läsare efter hand en allt större förståelse för flera av dem.

Historien har ett spänningsmoment som driver läsaren framåt. I grunden så handlar Pakt om makt och relationer och det är det som jag funderar efter att avslutat läsandet.

I en tid av serier så gillar jag att Anna Roos vågar sig på att skriva fristående böcker. Och böcker som inte är tegelstenar – man kan få fram mycket i en bok på knappt 250 sidor… Gemensamt för Spel och Pakt är överklassmiljön, där det finns en eller flera personer som inte känner sig hemma, och de konflikter som kommer ur det.

Jag ser fram mot nästa bok av Anna Roos – den kommer omedelbart att hamna på läslistan.

Omdöme: Välskriven berättelse med högt tempo om makt och relationer.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Violens boksida

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Modernista
Sidor: 247
Betyg på Goodreads: 4,33 baserat på 3 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget.
Utläst 4 maj 2018.