jerkaI veckans bokbloggsjerka skriver Annika så härVeckans fråga kommer från Robert: Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?

Jag har också funderat över detta men naturligtvis har jag inget svar. Så det blir ett antal lösa funderingar.

Min första spontana tanke är att det generellt är fler kvinnor som bloggar. Men när jag börjar kika runt på nätet för att se om jag kan underbygga det på något sätt så går jag bet. De få inlägg jag hittar verkar peka på en ganska jämn könsfördelning på bloggare. Flertalet av de mest lästa svenska bloggarna är kvinnliga bloggare, men det skulle ju också kunna bero på att det är fler kvinnor som läser bloggar? Själv har jag under årens lopp följt ett antal bloggar i olika genrer och oavsett genre så har det varit i stort sett bara kvinnliga bloggare jag följt. Utan att jag tänkt så mycket på det, eller sökt upp dem av andra skäl än genre.

En annan fundering är att det speglar att kvinnor läser mer skönlitteratur än män enligt aktuella undersökningar. De flesta bokbloggar som jag besöker har skönlitteratur som fokus. I någon mån tror jag mer på det, men det förklarar inte den totala dominansen i den svenska bokbloggsvärlden. Någon som vet om det är likadant i andra länder?

Som vanligt ett ostrukturerat inlägg. Ska bli väldigt intressant att läsa era svar!

Annonser