Bokbloggsjerka 10-13 april: Bokbloggare = kvinnor?

jerkaI veckans bokbloggsjerka skriver Annika så härVeckans fråga kommer från Robert: Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?

Jag har också funderat över detta men naturligtvis har jag inget svar. Så det blir ett antal lösa funderingar.

Min första spontana tanke är att det generellt är fler kvinnor som bloggar. Men när jag börjar kika runt på nätet för att se om jag kan underbygga det på något sätt så går jag bet. De få inlägg jag hittar verkar peka på en ganska jämn könsfördelning på bloggare. Flertalet av de mest lästa svenska bloggarna är kvinnliga bloggare, men det skulle ju också kunna bero på att det är fler kvinnor som läser bloggar? Själv har jag under årens lopp följt ett antal bloggar i olika genrer och oavsett genre så har det varit i stort sett bara kvinnliga bloggare jag följt. Utan att jag tänkt så mycket på det, eller sökt upp dem av andra skäl än genre.

En annan fundering är att det speglar att kvinnor läser mer skönlitteratur än män enligt aktuella undersökningar. De flesta bokbloggar som jag besöker har skönlitteratur som fokus. I någon mån tror jag mer på det, men det förklarar inte den totala dominansen i den svenska bokbloggsvärlden. Någon som vet om det är likadant i andra länder?

Som vanligt ett ostrukturerat inlägg. Ska bli väldigt intressant att läsa era svar!

16 kommentarer

  1. Om man ska döma efter könsfördelningen på bokbloggare och ta samma procentsats på läsare så skulle det nog betyda att 99% av de som läser är kvinnor. Det hoppas jag verkligen är fel 🙂

    Gilla

  2. Det känns verkligen som att tjejer/kvinnor bloggar mer eller så har vi bara andra intressen, det kanske finns massa motor bloggar eller vad de nu bloggar om, eller så har de inte så stort behov av att skriva om sina tankar och känslor.

    Gilla

  3. Jag har också funderat på det här, men har inget givet svar. Kanske är det traditionellt mer ”kvinnligt” att både läsa skönlitteratur och att vilja skriva ner sina egna tankat. Hoppas på att fler killar också kommer på det fantastiskt roliga i att ha en bokblogg.

    Gilla

  4. Jag läser inte så många utländska bokbloggar, men det verkar som om könsfördelningen är ungefär densamma som i Sverige med en klar övervikt på kvinnor. Vet inte hur det ser ut i resten av världen, men om kvinnor läser mer skönlitteratur i Sverige så är det ju en grundförutsättningen för att kunna bokblogga.

    Gilla

  5. Det kan mycket väl vara så att kvinnor läser mer skönlitteratur.
    (PS. Länken till min blogg är skrivrobert.blogspot.se. Annika råkade skriva fel.)

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.