Alice Howland är i 50-årsåldern. Hon är en framgångsrik forskare och professor inom fortfarandealicekognitiv psyklogi. Hon är aktiv handledare, lärare, talare på konferenser och författare av fackböcker. Hennes man John är också forskare, lika inne i sitt arbete, och tillsammans har de tre vuxna barn. De är mitt uppe i karriären och ofta stressade, så när Alice börjar glömma ett ord här och där, var hon lagt sina saker så tänker hon först att det beror på stress. Men under en joggingtur så glömmer hon plötsligt hur hon ska ta sig hem igen. Såsmåningom söker hon läkare och efter en utredning så får hon diagnosen tidig Alzheimer. Hur ska hon kunna fortsätta vara den hon är, den hon identifierar sig med, den person som är Alice?

Fortfarande Alice av Lisa Genova kom ut på svenska 2011. I original heter den Still Alice och kom ut 2007. Filmatiseringen av boken har nyligen haft premiär. Lisa Genova är en amerikansk neurolog och författare som debuterade med Fortfarande Alice.

För flera år sedan tipsade en av mina bästa vänner om den här boken. När jag ett tag senare såg den för tjugo kronor i en second hand affär så köpte jag den, men sen blev den stående i hyllan. Sen jag började bokblogga har jag sett den då och då, men det som fick mig att plocka upp den nu var att den nu kommit på bio.

Fortfarande Alice är en bra och välskriven bok, men också en av de hemskaste böcker jag någonsin läst. Att få Alzheimer är ett skräckscenario i sig och i den här boken blir det ibland verkligen plågsamt. Jag är själv snart i samma ålder, och har också ett arbete som i mångt och mycket bygger på ord, formuleringar och kritiskt granskande. Det är oundvikligt att det bildas en klump i magen av att läsa om Alice. Det är värre än den värsta skräckbok.

Lisa Genova är forskare och specialist på neurologiska sjukdomar. Det märks i boken, då den är fylld med facktermer (både Alice och hennes man är i ett fält som gör det naturligt för dem att använda orden). För mig gör boken ett ännu starkare intryck i och med detta. Det blir så verkligt och underbyggt. Det sakliga blir också en märklig kontrast till det emotionella tumult som boken ännu bygger på.

Beskrivningen av Alice och hennes upplevelser när hon gradvis går in i Alzheimer är otroligt skicklig, man dras som läsare med och det blir som två verkligheter. Den ena är Alice, den andra är hennes familjs. Det finns flera starka scener men den som definitivt framkallar tårarna är när Alice befinner sig långt in i dimman, och hittar sina instruktioner till sig själv på datorn.

Fortfarande Alice är en stark debut och jag skulle kunna tänka mig att läsa mer av Lisa Genova. Dock ser jag på nätet att de böcker hon gett ut samtliga handlar just om personer med någon form av neurologisk sjukdom.

Om ni vill läsa en svensk bok om Alzheimer så rekommenderar jag Berg har inga rötter av Manne Fagerlind.

Omdöme: Stark och omtumlande beskrivning av att gå in i tidig Alzheimer.
Betyg: 5

Några som bloggat om boken är Bokmal73, Bokstävlarna, EnligtO, C R M Nilsson, En bok om dagen, Malins bokblogg och Fiktiviteter.

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Bonnier Pocket

Mitt exemplar var en hyllvärmare, inhandlad på second hand.
Utläst 21 mars 2015.