Året är 2008 och i vågen efter en finanskris blir en mängd advokater uppsagdagraymountain från sina arbetsplatser på Wall Street. Den unga advokaten Samantha Kofer, som arbetar på Scully & Pershing, är en av de som förlorar sitt jobb. Men hon tillhör ändå en av de mer lyckligt lottade då hon får ett erbjudande. Om hon arbetar som advokat inom rättshjälp utan lön under ett år så kan hon få en möjlighet att komma tillbaka till sin gamla arbetsplats. Först är Samantha tveksam till att lämna New York, men när hon får möjlighet att arbeta på en liten byrå i Brady, Virginia som drivs av Mattie Wyatt, tackar hon ja. I Brady, som ligger mitt i Appalacherna, bor det drygt 2000 invånare och Mattie säger att nu ska Samantha äntligen få möjlighet att arbeta med riktiga människor som har riktiga problem. Matties systerson Donovan är också advokat i stan, och han driver hårt ett antal processer mot de företag som exploaterar området i sin jakt på kol. När Samantha börjar se hur sjuka de som exponeras för koldamm blir och hur illa människorna i trakten behandlas blir hon också engagerad. Men deras arbete innebär också hot och förföljelse, som till slut eskalerar till att bli dödligt farligt.

Gray Mountain av John Grisham kom ut 2014. John Grisham är en amerikansk författare som debuterade 1989 med A Time to Kill. Gray Mountain är hans tjugonionde roman, och han har dessutom gett ut faktaböcker, noveller och ungdomsböcker.

John Grisham tillhör de författare som i mitt tycke skriver underhållande, lättlästa och rätt intressanta böcker. Det avspeglas också i vår bokhylla, där John Grisham är den författare vi tillsammans har flest böcker av! Så en ny bok hamnar alltid på min önskelista, och till jul fick jag Gray Mountain.

Gray Mountain börjar bra, det känns som en riktig Grisham, lättläst med bra driv. Men ganska snart så drunknar historien i en ovanlig mängd predikningar och schabloner om de stora företagens ondska. Om och om igen får Samantha föreläsningar om hur de stora företagen exploaterar och man förstår att författaren än en gång hittar något läsaren ska bli upprörd över. Det är det som Grisham är bra på, att beskriva ”underdogs” kamp mot stora företag, men här blir det faktiskt för mycket.

Personteckningarna är rätt schablonmässiga, och huvudpersonen Samantha är underlig. Först så vill hon vara kvar i New York, i nästa stund har hon tagit jobbet. Hon ogillar Donovan och Jeff, men ligger med en av dem. Hon verkar inte gilla att bo i Brady men ändå så kan hon inte slita sig. Hon ogillar de stora stämningsfallen ändå dras hon mot dem. Problemet är att man som läsare inte förstår varför. Hon verkar också helt utan erfarenhet och utbildning trots att hon arbetat som advokat och har en utbildning i botten.

Karaktärerna är ytliga och intrigen ojämn. Det är de personliga livsödena och fallen som engagerar, mer än vad som händer med Donovans fall mot kolföretagen. Det gör att ibland känner jag mig uttråkad, och ibland engagerad. Här och där glimtar det till, när Samantha eller Mattie tar sig an de ”riktiga” människorna och man får en känsla både för personerna och miljön.

Gray Mountain är lättläst och jag är svag för beskrivningar från södra/sydöstra USA där jag tillbringade några år, men tyvärr så räcker det inte hela vägen. Jag ger dock inte upp hoppet om Grisham och planerar om inte annat att ge mig i kast med någon av de böcker som står i hyllan olästa.

Omdöme: Predikande men lättläst om exploatering och utnyttjande av natur och människor.
Betyg: 3+

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: Doubleday

Mitt exemplar var en julklapp från maken.
Utläst 4 januari 2015.