Jodå, då är det dags för ett inlägg om novell nummer 5  i boken Vad vi pratar om närvadvipratarom vi pratar om Anne Frank av Nathan Englander.

Novellen heter Allt jag vet om släkten på min mors sida. En judisk författare född och uppvuxen i USA beklagar sig för sin bosniska flickvän att han saknar en intressant släkthistoria, som ”alla andra” verkar ha, i synnerhet alla med judisk bakgrund. Själv minns han mest vilka barnprogram han tittade på som liten. Men så börjar han gräva i sin mors släkts historia och hittar både den ena och den andra ankedokten. Men är det sanningen? Vad är sanningen?

Det här var några av mina ursprungliga tankar i novellcirkeln: Den här formen av historieberättande gillar jag, där det är fascinerande livsöden. Fast man vet inte vad som är sant eller inte när man hör det i verkliga livet. Jag gillar hur historien utvecklar sig, när han tror att han vet så får han reda på nya saker. Hans förhållande till sin bosniska flickvän gillar jag hur det är beskrivet, och hur det understödjer historien. Sen kan jag känna att slutet blev lite platt. Med ”platt” så menade jag här snarare abrupt. Jag var fortfarande inne i historien när den var slut.

Jag skrev också: Författaren beskriver någon som “ska” ha en historia, alla judiska familjer har en dramatisk historia, och där sitter han med sin vanliga amerikanska historia. Och då tar han vad han får, även om det är påhittat. Själv känner jag igen det här att historier om äldre släktingar efter ett tag tar formen av skrönor, det blir bra historier.

I novellcirkeln var det flera som tyckte den här var charmig med sin släktkrönika, men en del tyckte numreringen av styckena fungerade men en del tyckte det störde. Just metafiktionen att en författare skriver om en författare som söker sin historia leder omedelbart läsaren till slutsatsen att det här handlar om Nathan. Den slutsatsen drar man inte på samma sätt. Vi tyckte också det finns en humor med självdistans i novellen.

De andra som deltar i novellcirkeln är:

och dagarna går
Erikas bokprat
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle