Flykten från Läger 14 av Blaine Harden

Shin Dong-huyk föddes 1982 i ett arbetsläger i Nordkorea där han också växte upp. Hans mamma och pappa var bägge internerade där och han hade också en äldre bror. Men någon ”familj” hade han inte. Han fostrades i en miljö där kärlek och omtanke var helt frånvarande. Miljön präglades av grymhet, svält, bestraffningar och misstänksamhet. Det bästa sättet att överleva var att vara angivare. En dag träffade Shin en man som kom upplevt världen utanför och sakta började Shin lockas av att fly från lägret. Han är den enda som lyckats fly från ett nordkreanskt läger och överlevt. Genom journalisten Blaine Harden får vi ta del av hans historia.

Flykten från Läger 14 av Blaine Harden kom ut 2012 på svenska, och hade recensionsdatum den 7 november. I original, Escape from Camp 14, kom den ut tidigare i år. Blaine Harden är en amerikansk författare och journalist. Han har arbetat i Afrika, Östeuropa och Asien som korrespondent. Som författare har han gett ut två böcker.

Den här boken är mycket annorlunda än de böcker jag brukar läsa. Flykten från Läger 14 är delvis en biografi över Shins liv, och delvis en faktabok om Nordkorea. Just blandningen av ekonomiska och politiska fakta med berättelsen som Shin berättar för Blaine, gör det delvis svårt att förhålla sig till boken.

Boken förmedlar en kluven bild av Shin. Å ena sidan talar  författaren om att Shin är vänlig och sympatisk men det är inte den bild som träder fram på andra ställen när Blaine Harden beskriver Shin och Shins handlingar. Kanske det beror på det som Shin själv säger:  han saknar förmåga att bete sig på det sättet som vi anser karaktäriserar en människa. Boken skapar en stor obehagskänsla, och det gör den extra viktig. Det här är värre än att berövas något, som kärlek, för här finns ingenting att relatera till för Shin. Vilket väcker funderingar hos mig om människan verkligen är god, om människan alltid förmår älska. Vad är mänskligt?

Boken är riktad mot en amerikansk publik som förutsätts vara mer eller mindre okunnig om geografi och politik utanför USAs gränser. Jag besitter inga ingående kunskaper om Nordkorea innan, men betydligt mer än det som författaren förutsätter att läsaren kan, vilket ibland blir tröttsamt. Men jag lär mig också mycket nytt. Och förfasas över att ett land kan behandla sina medborgare på detta fruktansvärda sätt.

Det är ingen som kan säga emot den bild som Shin genom Blaine Harden förmedlar. Det behövs inte kan man säga, men själva boken väcker funderingar. Shin har aldrig lärt sig att värdera sanning, och en komplikation för Blaine Harden blir att Shin ändrar sin historia på vägen. Som läsare lämnas jag med en undran om vad som är sanning och vad som är det som Shin tror att vi vill höra. Trots detta är boken både angelägen och läsvärd.

Boken är ett recensionsexemplar från Norstedts.

Andra som bloggat om boken är Chogoling och Barnens bokklubb.

Omdöme: En unik faktaspäckad och skakande berättelse om livet i ett läger i Nordkorea.
Betyg: Den här gången avstår jag från betygssättning då boken är alltför faktainriktad.

10 kommentarer

  1. […] Författare: Blaine Harden Förlag: Norstedts Genre: Samhälle, biografi, Nordkorea Utgivningsdatum: 11 Okt 2012 Språk: Svenska (översättning) Sidor: 236 Köp på Adlibris: Inbunden – E-bok – Häftad engelska Köp på Bokus: Inbunden – E-bok – Inbunden engelska Läs mer: BT – AB – HBL – Tidningen Kulturen – Lottens bokblogg […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.