Johannas deckarhörna har skapat en serie hon kallar Veckans topplista, eftersom hon tycker Top Ten Tuesdays inlägg blir svårare och svårare. Jag kan hålla med henne, och hoppar gärna på det här.

Vecka 43 är temat ”Ovanliga platser – de där böckerna som utspelar sig någonstans som vi inte läser om så ofta”.

Jag läser ganska homogent böcker som utspelar sig i Skandinavien, norra Europa och den anglosaxiska sfären. Jag skulle gärna läsa böcker som utspelar sig på andra ställen än det, men kommer mig sällan för. Så det jag definierar som ”ovanliga platser” behöver ju inte stämma för andra. Jag har uteslutit rena fantasyböcker.

  1. Ensam på Mars av Andy Weir. Ja, den enda bok jag läst som utspelar sig där i alla fall 🙂
  2. De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg är en mycket tänkvärd bok som utspelar sig i Afghanistan. Förutom Khaled Hosseinis böcker så har jag inte läst böcker som utspelar sig i Afghanistan.
  3. Flykten från Nordkorea av Blaine Harden handlar om Shin Dong-huyk som föddes i ett arbetsläger i Nordkorea. Han är den enda som lyckats fly från ett sådant läger och överlevt.
  4. Please look after mom av utspelar sig i Sydkorea. Det är den enda boken av en sydkoreansk författare jag läst.
  5. Under lejonets blick av Maaza Mengiste utspelar sig i Etiopien. Det är den enda bok jag läst som utspelar sig i den miljön.