Margaret Priddy hittas död i sin säng i sitt hem i Shipcott. Till en början tror man att det är en naturlig död, Margaret har legat totalförlamad sen en ridolycka några år tidigare. Doktorn som undersöker henne misstänker att allt inte står rätt till och den lokala polisen Jonas Holly tillkallas. När det officiellt blir en mordutredning tas utredningen över av ett team poliser från Taunton under ledning av John Marvel.  Redan från början så kommer Jonas och Marvel på fel fot med varandra. Marvel tycker Jonas har betett sig klantigt från början och placerar honom som straff som vakt utanför Margaret Priddys hus.

Jonas har flyttat tillbaka till sin barndoms by Shipcott tillsammans med sin fru Lucy, som lider av MS, några år tidigare. Han är en omtyckt lokal polis. Lucy har blivit rätt dålig och han oroar sig för henne. Den unga pojken Steven Lamb hjälper till genom att ta in tidningen åt Lucy och på så sätt kolla att hon har det bra under dan när Jonas är borta. Men Jonas har mer att oroa sig för än Lucy och att han straffas av Marvel. Han får små lappar som anklagar honom för att inte sköta sitt jobb. Kan det vara mördaren som skriver lapparna? Under tiden så börjar Marvel och hans team sin undersökning, en undersökning som snart blir en kamp mot tiden, när det visar sig att mördaren har planer. Hemska planer.

Darkside är Belinda Bauers andra roman, uppföljaren till succén Blacklands. Den utspelar sig några år senare på samma ställa som Blacklands, nämligen byn Shipcott i utkanten av Exmoor. Darkside kom ut 2011 och finns även i svensk översättning – Skuggsida. Belinda Bauer växte upp i England och Sydafrika och bor nu i Wales. Hon är journalist, och innan hon skrev Blacklands var hon pjäsförfattare.

När jag hade läst Blacklands så visste jag att jag ville läsa mer av Bauer och slog till på Darklands vid ett besök i English Bookshop. Det är svårt att kommentera boken utan att avslöja för mycket, men jag ska försöka.

Darklands är mycket mer en vanlig deckare i sin uppbyggnad än vad Blacklands var. Den här gången är det en okänd mördare, poliser med personliga problem och ett mysterium att lösa. Men det finns också likheter. Den brittiska stämningen finns där. Byn Shipcott beskrivs genom människorna som bor där, man får känslan av en engelsk landsortsby. Där Blacklands utspelade sig på hösten, allt var dimmigt och blött, utspelar sig Darkside på vintern. Det är kallt, blåsigt och snöar och slaskar. Det är en av Bauers absolut starkaste sidor, man får nästan en fysisk känsla av vädret, det förstärker också känslan för händelserna i boken. För här handlar det om kyla.

Jag gillar beskrivningarna av personerna, de är bra, håller hög kvalitet för en spänningsroman. Att Steven får dyka upp i en biroll är lysande gjort. Jonas och Lucys förhållande är hjärtslitande. Marvel är nästan tecknad som en karikatyr bitvis. Angående själva mordmysteriet och vad som händer så kan man inte säga mycket utan att avslöja för mycket. En bit innan slutet förstår jag vad som håller på att hända och jag gillar det inte alls. Nej, jag gillar inte upplösningen det minsta! Men jag gillar boken, den är brittisk och den är väl skriven. Och som av en händelse står nästa bok, Finders Keepers, i hyllan…

Lingonhjärta har också skrivit om Darkside. Även den svenska översättningen har flera bokbloggar skrivit om, t.ex. Annika.

Omdöme: Brittisk vintrig spänningsroman om jakten på en mördare med en tragisk underton.
Betyg: 4