Intensiv fredag så här mot slutet av terminen. Först nu har jag tid att kolla in Annikas bokbloggsjerka. Så här skriver hon den här veckan:

Har du bokat en resa någon gång bara för att själv få uppleva en miljö som du har läst om i en bok? Om inte, skulle du kunna tänka dig att göra det?

Svaret på den frågan är nja. Jag har inte bokat en resa till en plats enkom för det. Men väl på plats så har jag sett till att besöka ställen som har haft betydelse i böcker jag läst.

Ett exempel är när vi åkte till Australien 1991. Det var en jobbresa så huvuddestinationen, Brisbane, bestämde vi inte. Men efteråt så åkte vi runt på semester. En av platserna som vi ville se var Ayers Rock mitt i Australien. På vägen dit så stannade vi i Alice Springs. Mitt främsta skäl att jag ville stanna där var Nevil Shutes bok ”A town like Alice” som jag läst och älskat många år tidigare. Det var inte alls som jag hade föreställt mig!

Det finns många böcker som lockar till att besöka andra platser, t.ex. Ann Cleeves Shetlandskvartett. Men jag tror böckerna bara blir en del av skälet, det är ju en rätt dyr resa! En annan aspekt är att man också kan välja böcker för att de utspelar sig på en plats man väl känner till och som man får återuppleva genom böckerna. Jag tror t.ex. inte jag skulle tycka så mycket om Peter James böcker om det inte var för att de utspelar sig i Brighton där jag bott en period.