Tänk att det är helg igen. Och alldeles vitt utanför fönstret. Suck. Bra läsväder i alla fall! Och bloggväder. Här kommer mitt inlägg i Annikas Bokbloggsjerka.

Hur många sidor/kapitel ger du en bok innan du lägger undan den om den inte illtalar dig över huvud taget.

Mitt spontana svar är att det beror helt på vilken bok det är. Och om jag ger upp helt och hållet. Tidigare har jag aldrig helt gett upp en bok, utan den har hamnat i ”att-läsa-högen” igen. Där ligger några. Då har jag ofta kommit ungefär halvvägs.

Men förra året försökte jag på mig en bok som jag faktiskt gav upp efter första kapitlet. Det gick bara inte. Och sen var det två böcker som jag lånat i Bokcirkeln på jobbet som fick åka tillbaka, de kämpade jag mig igenom halvvägs ungefär.

Egentligen är livet för kort för att kämpa sig igenom böcker man inte gillar. Samtidigt så kan ju en del böcker ha en trög inledning och sen bli bra.

Mer aktuellt för mig just nu – när är det OK att ge upp en bok? Om den är min egen som jag köpt, ja då är det kanske sorgligt men helt OK att ge upp. En biblioteksbok definitivt. Men om någon lånat ut den åt mig? Eller om den är en del av en utmaning eller gemensam bokcirkel? Eller allra värst – om det är ett recensionsexemplar?