Still life av Louise Penny

Den lilla byn Three Pines förbereder sig för den årligen återkommande storastillife händelsen: Konstutställningen. Juryn som utser verken sammanträder och blir minst sagt överraskade av ett av bidragen.  Men tidigt på morgonen på Thanksgiving Sunday så händer det obegripliga. Jane Neal blir skjuten till döds av en pil. Armand Gamache och hans kollegor från Quebec kallas till platsen. De börjar undersöka vem som kan ha haft motiv och möjlighet att mörda Jane Neal. I sina undersökningar upptäcker de att mer än en person i den idylliska lilla byn har något att dölja.

Still life av Louise Penny kom ut 2005 och är den första i hennes serie om Chief Inspector Armand Gamache. Den finns översatt till svenska som Mörkt motiv. Totalt har det kommit ut åtta böcker i serien. Louise Penny är en kanadensisk författare med en bakgrund som journalist. Hennes egen hemsida hittar du här.

Louise Penny är en författare som dykt upp på diverse bokbloggar, inte minst då den här boken översatts till svenska relativt nyligen, så sent som 2012. Det gjorde att jag satte upp den på min Boktolva 2013 och önskade mig boken.

Det här är en klassisk ”mysig” deckare, i Agatha Christies anda. Författaren grottar inte ner sig i våld, tortyr eller andra hemskheter, utan håller sig till ett mord. Nog så hemskt, men ändå rätt och slätt ett mord. Boken går i stället ut på att utforska människorna i Three Pines, deras förhållanden till varandra, det som pågår i det öppna men förstås det som döljs och pågår under ytan. De psyklogiska anledningarna till vad som tragiskt nog slutar i mord. Det är ”cosy crime”.

Jag gillar Still life av den anledningen att det inte är ett hysteriskt tempo av våld och mord, utan ett betydligt lugnare tempo. Språket är varierande och bäddar också för trevlig läsning. Det är charmigt och dialogen är bra. I Three Pines finns personer av alla sorter, själv gillar jag Ruth. Så Armand Gamache då. Han framställs också som sympatisk och trevlig, en god polisman som inte låter sig luras men som tar problemen på allvar. Men Yvette Nichol? Är det någon som förstår vad hon gör där?

Det tog ett tag innan jag förstod att Mörkt motiv var just Still life, och i början så tyckte jag det var en dålig översättning av titeln. Men när jag läst boken så tycker jag det är en helt OK översättning. När jag hade läst boken så googlade jag och hittade då uppgifter om att den här serien filmatiseras. Så bra tänkte jag. Tills jag såg vem det satt i rollen som Armand Gamache. Nathaniel Parker. Samma person som spelar Thomas Lynley i filmatiseringarna av Georges böcker. Hur tänkte man då??? Dels så stämmer han inte med böckerna, och dels är han för deckarseriefantaster förknippad med Lynley. Och Gamache är ju fransktalande? Hur många fel som helst…

Det är inte så att jag kastar mig över nästa bok i serien, men förr eller senare så hamnar den nog på min önskelista.

Några andra som bloggat om boken (den svenska översättningen) är: Erikas bokprat, hyllan, Ordförrådet och Annikas litteratur- och kulturblogg.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Omdöme: Charmigt cosy-crime om vad som döljs i en liten kanadensisk by
Betyg: 4

11 kommentarer

  1. Konstigt att välja samma som du säger. Men sen tycker jag ju inte Parker passar som Lynley heller, hur bra han än är som skådespelare. Blir nyfiken på att läsa den här bocken dock.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.