Kan innehålla spår av Tommy Roos av Cecilia Klang

Handling från förlagets hemsidaTommy Roos liv är som det alltid varit. Han arbetar på fabriken i hemstaden Forshammar och är sedan många år gift med tonårskärleken Martina. Det enda som egentligen skiljer sig från ungdomsåren är att det stora lagts på hyllan, och att rockstjärnedrömmarna ersatts av villan, Volvon och vovven. Själv tycker Tommy att allt rullar på fint, men det gör inte Martina. Under ett samtal med en parterapeut släpper hon bomben: hon vill skiljas. Samtidigt får Tommy nyheten om att fabriken står inför hot om flytt till Estland, med hundratals arbetslösa som följd.

Tommys liv är på väg att rasa samman totalt, men så träffar han operasångerskan Gunnel Aurell, en gång en internationellt firad stjärna. Med Gunnels hjälp hittar Tommy sin röst igen och får chansen att bevisa att det fortfarande finns liv och kämpaglöd kvar i både honom och Forshammar.

BokenKan innehålla spår av Tommy Roos av Cecilia Klang kom ut i januari 2023.

Varför jag läste den: Jag skulle resa och det passade med en bok på mobilen. Spontant valde jag Kan innehålla spår av Tommy Roos som har synts ”överallt”.

Vad jag tyckte om denKan innehålla spår av Tommy Roos är en fin berättelse om vänskap och att ställa upp för varandra. Språket är bra, och historien är uppbyggd på ett sätt som lockar till läsning. Jag gillar i synnerhet karaktärerna och miljön i den lilla bruksorten Forshammar, de är lätta att ta till sitt hjärta.

Styrkan i Kan innehålla spår av Tommy Roos är karaktärsteckningarna som är mycket bra. Personerna är som verkliga personer, som man skulle vilja lära känna. De reagerar realistiskt och har problem som känns troliga, som du och jag har i vardagen. Det kan vara vem som helst i din närhet. När jag har läst klart Kan innehålla spår av Tommy Roos så känns det som om jag vistats en stund hos vänner, det finns en värme i hur Cecilia Klang tecknar de här personerna. Min favorit är Tommys kompis och kollega Chabbe, det är definitivt en person jag skulle vilja ha i min närhet. Tommy tycker jag kommer mest till sin rätt när man får läsa om hur han tacklar sin roll som pappa. Där blir jag berörd. Överhuvudtaget så vill man som läsare att det ska gå väl för de här personerna.

Egentligen så händer det inte så mycket i det stora, även om personerna (i synnerhet Tommy) genomgår förändringar. Men det tänker jag är lite poängen med berättelsen. Att det kan vara värt att skriva om vardagen. Den har beskrivits som en powerballad i romanform, och det stämmer bra.

Jag läser gärna om den här miljön igen, så nästa del, I södra Norrland väntas regn, står nu på läslistan.

Bloggat om boken har Enligt O, hyllan, malins bokblogg och och dagarna går

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Sidor: 292
Betyg på Goodreads: 3,57 baserat på 281 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat på Book Beat
Utläst: 2 september 2023

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.