Red, White and Royal Blue av Casey McQuiston

When his mother became President of the United States, Alex Claremont-Diaz was promptly cast as the American equivalent of a young royal. Handsome, charismatic, genius—his image is pure millennial-marketing gold for the White House. There’s only one problem: Alex has a beef with an actual prince, Henry, across the pond. And when the tabloids get hold of a photo involving an Alex/Henry altercation, U.S./British relations take a turn for the worse.
Heads of the family and state and other handlers devise a plan for damage control: Stage a truce between the two rivals. What at first begins as a fake, Instagrammable friendship grows deeper, and more dangerous, than either Alex or Henry could have imagined. Soon Alex finds himself hurtling into a secret romance with a surprisingly unstuffy Henry that could derail the presidential campaign and upend two nations. It raises the question: Can love save the world after all? Where do we find the courage, and the power, to be the people we are meant to ben? And how can we learn to let our true colors shine through? , how will history remember you?

Red, White and Royal Blue av Casey McQuiston kom ut 2019. På svenska kommer den ut i maj 2020 med titeln Rött, vitt och kungligt blått. Casey McQuiston är en amerikansk författare som debuterar med Red, White and Royal Blue. Den har haft stor framgång, mycket via sociala medier, och en filmatisering är planerad.

Red, White and Royal Blue dök upp som tips på sociala medier, och något i beskrivningen gjorde mig så nyfiken att jag satte upp den på min önskelista utan att veta särskilt mycket mer om den. I januari när jag fyllde år fick jag den av min mamma, och nu i april när jag var sugen på romance så valde jag den.

Red, White and Royal Blue är smart och fin romance med en härlig humoristisk ton. Casey McQuiston har lyckats få till den exakt rätta känslani berättelsen, och skapat en romance som uppfyller allt som en romance ska vara.  Allting känns rätt med Red, White and Royal Blue men det som charmar mig mest är jargongen och humorn. Jag älskar glimten i ögat i kommunikationen mellan Henry och Alex, men också med de andra karaktärerna i boken. Även om det här på vissa sätt är en helt osannolik historia, så upplever jag att deras svårigheter att vara ett par beskrivs trovärdigt. Utöver det vanliga i romance så finns här en lärorik berättelse som handlar innefattar citat från litteratur, historia, en beskrivning av USAs valsystem och mycket annat. För mig är den också ett bevis på att kärlek är universell och går över alla gränser.

En av styrkorna med Red, White and Royal Blue är karaktärerna, i synnerhet ungdomarna – Alex, Henry, June, Nora, Bea och Pez. De är kloka och omtänksamma som ställer upp för varandra när det gäller, men också ifrågasätter och utmanar varandra. Allihopa har en stark önskan att få vara sig själva, men trycket från andra i omgivningen att de ska vara på ett speciellt sätt är starkt. Det är allt ifrån familjemedlemmar till den stora allmänheten som har en bild av hur kungligheter eller presidentfamiljer ska vara. Det bidrar till att berättelsen känns modern och aktuell, när vi i vår samtid ser unga familjemedlemmar i traditionstyngda familjer som försöker gå sin egen väg.

Det finns kemi mellan Henry och Alex som jag tror på, mycket för att deras kommunikation innehåller de språkliga underfundigheterna och skämten. Deras känslor för varandra skildras trovärdigt och jag kan inte låta bli att le lyckligt. Vad jag kunnat utläsa av andras kommentarer så reagerar man antingen väldigt positivt eller väldigt negativt med de sexscener som finns. Personligen tycker jag det är det enda i Red, White and Royal Blue där författaren inte är övertygande, det blir för schablonartade beskrivningar.

Det är tilltalande och utmanande med den här alternativa verkligheten där Barack Obama efterträds av USAs första kvinnliga president, som både är skild och har halvmexikanska barn. Hon framstår som en klok och smart person. Tänk vilken skillnad…

Red, White and Royal Blue överträffade mina förväntningar och det är inte utan att jag är nyfiken på Casey McQuiston nästa bok.

Omdöme: Varm och modern romance med en härligt humoristisk ton
Betyg: 5-

Bloggat om boken har C R M Nilsson, och Paperthindreaming

Mer om boken kan du läsa här
Förlag: St. Martin’s Griffin
Sidor: 418
Betyg på Goodreads: 4,28 baserat på 99 953 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny i hyllan, födelsedagspresent av min mamma
Utläst 4 april 2020

8 kommentarer

  1. Jag var inte så förtjust i den här. Framför allt för att jag trots allt tyckte att det var lite för tillrättalagt, särskilt mot slutet. Väldigt rolig och annorlunda plot ändå!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.