Välkommen till Himmelsta av Hanna Landahl

Från Bokus:valkommentillhimmelsta Himmelsta är en liten ort någonstans på den svenska landsbygden som långsamt håller på att avbefolkas. Invånarnas mer eller mindre inrutade liv förändras när kommunen öppnar ett boende som ska ta emot tre ensamkommande flyktingbarn. Det rör upp starka känslor hos ortens invånare. Många är negativt inställda. Nicke, som inser att boendet kommer att hamna granne med hans hus, blir väldigt upprörd och bestämmer sig för att göra allt han kan för att stoppa barnen från att komma till Himmelsta. Anja, som ska bli föreståndare för boendet är extremt förväntasfull och glad över beslutet. Vi får sedan följa vad som händer när Ibra, och senare även Hamid och Muhammed, flyttar in och hur det kommer att påverka människornas tankar, och för vissa skapa stora förändringar i deras liv.

Välkommen till Himmelsta av Hanna Landahl hade recensionsdatum 12 september 2016. Hanna Landahl är en svensk författare med en magisterexamen i statsvetenskap, och som är legitimerad gymnasielärare i samhällskunskap. Hon har arbetat under många år med migrationsfrågor. Välkommen till Himmelsta är hennes debut som författare.

Det kom ett mejl från författaren som blev liggande i mejlkorgen utan åtgärd. Men sen läste jag några recensioner och nyfikenheten väcktes. På fråga från mig var författaren snäll nog att skicka mig ett exemplar.

Välkommen till Himmelsta är en lättläst och välskriven roman. Jag tycker mycket om tonen i berättandet, den är mjuk och respektfull, och språket flyter fint. Berättelsen är skriven från olika POV och jag gillar att Hanna Landahl inte gör det enkelt för sig, utan låter alla typer av röster komma till tals, allt från de som har ett öppet sinne till de som är fördomsfulla och otrevliga. Läsaren skrivs aldrig på näsan vad hen ska tycka. Trots detta så tycker jag väldigt mycket under läsandet, och får en hel del tankeställare. Det är lätt att fördöma de som är uppenbart fördomsfulla, men hur är det när man väljer vem som är mer behövande?

Hanna Landahl är bra på att beskriva det lilla svenska samhället, avfolkningsbygden där man känner sig hotad av förändringar. Man ska inte likna författare eller böcker vid varandra, men jag fick lite samma känsla som när jag läste God Jul av Jonas Karlsson, utan att veta exakt varför. Något i betraktelsen av det svenska och fördomar om andra.

Det är ingen ”stor” historia, men där ligger också styrkan. Jag är så van att läsa dramatiska berättelser, där det ska till någon form av klimax. Även om slutet är mycket tänkvärt så tycker jag den här berättelsen visar på att det inte alltid behövs överraskningar. Ibland räcker det med att man har en historia att berätta.

Välkommen till Himmelsta är en obehagligt aktuell bok, och jag tror den skulle passa utmärkt i en bokcirkel. När jag läser den så tänker jag ofta att det finns saker jag skulle vilja diskutera.

Jag tycker det här är en riktigt imponerande debut och hoppas få läsa mer av Hanna Landahl.

Omdöme: Välskriven debut med en varm ton om rädslan för det okända.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Boklysten, Vargnatts bokhylla, C R M Nilsson, Västmanländskans bokblogg och Lion’s Library

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Celanders förlag

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar av författaren. Tack för det!
Utläst 17 januari 2017.

3 kommentarer

  1. Kul att du tyckte om den 🙂 Jag blev väldigt förtjust i den, särskilt skildringen av det lilla samhället. Det känns verkligen som en högaktuell bok och som att den behövs idag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.