The Disreputable History of Frankie Landau-Banks av E Lockhart

När Frankie Landau-Banks kommer tillbaka efter sommaren till sin skola, Alabaster thedisreputablePreparatory Academy, för att börja sitt andra år så ser hon helt annorlunda ut. Hon har gått från att vara ett barn till att nu se ut som en ung kvinna. Det gör också att killarna på skolan börjar upptäcka henne. När Matthew, en av de populäraste killarna som Frankie spanat in året innan, visar sitt intresse så blir Frankie överlycklig. Det innebär också att hon får vara med i hans gäng, sitta bland de populära i matsalen. Men hon är ändå bara ”Matthews flickvän” och när hon inser att Matthew och de andra killarna har hemligheter som de inte vill avslöja för tjejer blir hon riktigt irriterad. Tills hon kommer på en mästerlig plan. Frågan är om hon kan genomföra den.

The Dispreutable History of Frankie Landau-Banks av E Lockhart kom ut 2008. På svenska kom den ut 2015 som Den ökända historien om Frankie Landau-Banks. E (Emily) Lockhart är en amerikansk författare som har doktorerat i engelsk litteratur och undervisar i kreativt skrivande. Hon debuterade 2005 med The Boyfriend List. För en svensk publik blev hon känd med Kanske allt du behöver veta.

Tidigare i år läste jag We Were Liars (Kanske allt du behöver veta) av E Lockhart och tyckte den var fantastiskt bra. När vi på väg utomlands gick in på Pocketshop och såg den här boken så blev frestelsen för stor helt enkelt. The Disreputable History of Frankie Landau-Banks kom i original ut 2008, dvs innan We Were Liars, men har nu kommit i nytryck.

The Disreputable History of Frankie Landau-Banks är en välskriven ungdomsbok som utspelar sig i den typiska internatskolemiljön. En av styrkorna med boken är atmosfären, som författaren är riktigt bra på att bygga. Man känner sig förflyttad till skoltiden och ett internat. Det känns också som en realistisk beskrivning av en 15-16-åring i tankar och relationer.

The Dispreputable History of Frankie Landau-Banks är helt annorlunda än We Were Liars, just beroende på miljön. Det nästan drömlika i We Were Liars återfinns inte här, och allting känns mycket klarare. Samtidigt så finns det språkliga drag som går igen mellan böckerna, och jag är mycket förtjust i hur författaren använder sig av språket.

Frankie är en ung flicka som vill mer än omgivningen tillåter henne, och man känner verkligen med henne, vilket skapar en stark frustration i läsningen. Matthew och hans vänner tecknas inte så sympatiskt, men samtidigt så är de fångna i sin egen uppfostran. The Dispreputable History of Frankie Landau-Banks handlar i hög grad om maktstrukturer och de roller som samhället tilldelar män och kvinnor. Det gör att jag tror det här skulle vara en mycket intressant bok att diskutera!

Jag kan mycket väl tänka mig att läsa mer av E Lockhart, även om jag nu kanske inte kommer att förvänta mig en ”ny We Were Liars”…

Omdöme: Om en ung flickas kamp mot maktstrukturer och könsroller i en typisk internatskolemiljö.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Enligt O, Fantastiska berättelser, Sagan om Sagorna, och dagarna går och Bokfrossa.

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Hot Key Books

Mitt exemplar var nyinköpt på Arlanda.
Utläst 21 juli 2015.

3 kommentarer

  1. Håller precis på med Kanske allt du behöver veta och än så länge, efter en dryg tredjedel, så är jag inte imponerad. Men det kanske kommer 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.