Efter ett tips så hittar polisdykaren Flea Marley en avhuggen människohand i hamnen i ritualBristol. Trots upprepade försök så hittas inte någon mer kroppsdel i hamnen men dagen efter så hittar man den andra handen på ett annat ställe. Obducenten menar att personen som handen höggs av från fortfarande kan vara vid liv, eller i alla fall var det när handen avlägsnades. Den nyinflyttade kriminalkommissarien Jack Caffery sätts på att leda utredningen. Flea kan inte släppa tankarna på fallet, trots att hon inte borde lägga sig i. Hon har också sina egna demoner att tampas med, precis som Jack. Tillsammans så hamnar de i en utredning som leder dem mot en del av Bristol där droger, misär och ockulta riter tycks förekomma.

Ritual av Mo Hayder kom ut på svenska 2013. På engelska heter den också Ritual och kom ut 2008. Det är den första i boken i serien ”Walking Man”.. Mo Hayder är en brittisk författare som debuterade 1999 med Birdman, (som just kommit ut på svenska). Hennes serie om Jack Caffery har sålt i över två miljoner exemplar och Ritual är prisnominerad.

Ritual dök upp som en överraskning från förlaget (Modernista) förra året. Den verkade intressant, men som andra recensionsexemplar jag inte önskat mig så hamnade den inte högst på läslistan…

Det här är en kriminalroman och jag läser många sådana. När jag läste på baksidan så verkade den ganska lovande. Men den visade sig inte passa min smak. För det första så är den faktiskt för grotesk. Vissa scener fick det helt enkelt att vända sig i magen på mig, och jag hade svårt att läsa dem. Och då är min ribba ändå rätt hög för vad jag tål. Mitt andra problem är att jag inte är så intresserad av vidskepelse och svart magi, i alla fall inte till den grad som det förekommer i diskussionerna i den här boken.

Boken är relativt lättläst trots att den var trög i början. Historien har sina poänger men det är som om författaren vill för mycket med boken, det ska klämmas in för mycket elände och för många trådar. Det tog mig nästan halva boken innan jag kom in i historien, men då blev jag intresserad. Inte så att det kompenserade för mina problem med boken, men ändå så att jag fortsatte läsandet. Det som gjorde mig intresserad är historien om Flea, om hennes bakgrund och familj och vänner. Hon är väldigt komplex, men på ett intressant sätt. Däremot hade jag svårt att uppbåda intresse för Jack. Och vem är den Vandrade mannen? Jag fattar inte hur och varför Jack söker upp honom, och tycker han tillför nada. Med tanke på seriens titel så verkar det dessutom som om han ska vara återkommande.

Ritual passade mig inte, och det blev inte bättre av att jag är less på alla dessa thrillers och deckare som har poliser som tar droger, missbrukar sin omgivning, är deprimerade och missköter sitt jobb ända tills de slutligen löser fallet. Och i det facket hamnar definitivt den här boken.

Totalintrycket av boken blir godkänt, men jag känner inget sug efter att fortsätta läsa serien eller något annat av Mo Hayder.

Omdöme: Mörkt, deprimerande, eländigt och tragiskt men också rörigt om missbruk på alla möjliga sätt.
Betyg: 3-

Boken finns att köpa av Adlibris eller Bokus.

Några andra som bloggat om boken är Bokfetischist, Beas bokhylla, Läsa&Lyssnahyllan, KulturbloggenSkuggornas bibliotek, Underbara böcker,  Annikas litteratur- och kulturblogg och och dagarna går.

Mitt exemplar är ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 14 mars 2014.