jerkaFredag och full fart. Men naturligtvis så vill jag hinna med Annikas bokbloggsjerka. Idag frågar hon: Skriv om för- och nackdelar med att vara en slav under böckerna, och ge gärna tips på hur du brukar skapa mer tid för mer läsning.

När man är helt frälst på att läsa och älskar böcker så blir det såklart lättare att hitta fördelar med det hela så jag börjar där. Jag tror det allra främsta skälet att jag läser så mycket är för att jag får tillgång till andra människors tankar och fantasier på det viset, vilket leder mina tankar på spår som jag aldrig skulle kommit på själv.

Det är också otroligt bildande, även skönlitteratur som jag mest läser. Det är ofta jag kan bidra till en diskussion just genom något jag läst i en bok. Minns ni barnprogrammet HAJK? Helfestligt Allmänbildande Jätteintressant. Kunskapsorienterande. Så kan man sammanfatta varför man ska läsa böcker 🙂

Faktum är att bokläsning och litteratur är ett sätt att föra folk samman. I vår familj läser alla mer eller mindre, och vi har ofta diskussioner om litteratur. Högt och lågt. På jobbet diskuterar vi ofta böcker (och mer sen folk har upptäckt min blogg…). Och med folk som inte läser så mycket finns det ändå alltid möjlighet att diskutera läsande av olika slag.

Nackdelar då? Tja, eftersom jag är en slav under böcker så innebär det också att jag köper och får rätt mycket böcker. Det blir dyrt om man köper själv och det tar mycket plats. Samlar damm gör böckerna också. Som alla beroende så kan det ju också skapa en abstinens. Jag blir frustrerad när jag inte kunnat läsa som jag tänkt.

Tid för läsande? De senaste åren har min lästid ökat dramatiskt. I tonåren läste jag mycket, och när jag bodde utomlands, men under barnens småbarnsår blev det inte mycket läst. När min lästid nu har ökat handlar det om två saker.

Det ena är att jag är så lyckligt lottad så jag bor med tre personer som gillar/älskar att läsa. Just nu sitter barnen med varsin bok i varsitt soffhörn t.ex. Full förståelse för att man läser och mer tid för läsning ju äldre barnen blir. Även om det är läxor och aktiviteter så krävs inte full uppmärksamhet.

Det andra är prioriteringar. Det jag främst prioriterar bort är TV-tittande. Vi ser rätt lite på TV på kvällarna, vi läser istället. När jag är ledig kan jag sätta mig på ett café och läsa en stund. Om jag inte är extremt trött så läser jag alltid en stund innan jag ska somna på kvällen. På helgerna ser jag alltid till att läsa en stund. Många personer har en hobby, och jag har flera, men den främsta är nog läsandet.