Söndagen den 5 februari hittas en kvinna medvetslös i spa-avdelningen på Yasuragi vilaifridHasseludden. Kvinnan visar sig vara en känd skådespelerska. Alla tror att hon försökt begå självmord, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Widén får mycket att göra när pressen får upp ögonen för vad som hänt. Kort därefter så hittas ett äldre par döda i rum 327, de ligger och håller varandra händerna, och det ser ut som om de tagit sina egna liv. Ganska snart visar det sig att så inte är fallet. Polisen Emma Sköld kallas till platsen tillsammans med sin kollega Magnus Andersson för att utreda mordet. Det visar sig att Emma känner en del av personerna som rört sig på Yasuragi Hasseludden. Allt eftersom tiden går blir det allt tydligare att Emma och hennes kollegor jagar en mördare som inte ger upp.

Vila i frid av Sofie Sarenbrant kom ut 2012 och är den första i en serie om polisen Emma Sköld. Den andra, Den andra andningen, kom ut 2013. Sofie Sarenbrant är en svensk författare, fotograf och journalist (med en utbildning från Mitthögskolan) som debuterade 2010 med Vecka 36.

Jag har under en längre tid varit nyfiken på att läsa något av Sofie Sarenbrant, men varje gång jag bläddrat i hennes debut Vecka 36 har jag tvekat beroende på att det handlar om en gravid kvinna. I början av september så var jag på Deckarprat här i Sundsvall där Sofie Sarenbrant var en av deltagarna. Jag blev imponerad av henne och kunde förstås inte låta bli att inhandla den här boken, som är den första i en serie. När jag hade bokat in en eftermiddag på SPA häromveckan fick den följa med och det var perfekt läsning i det sammanhanget! Och jag läste ut den samma eftermiddag…

Vila i frid är lättläst och en klart underhållande deckare. Även om den är lättläst så håller den en god kvalitet i språket, vilket jag gillar. Det är en detaljnivå som tilltalar mig, inte alltför långrandigt så man blir skriven på näsan men inte heller alltför korthugget. Det flyter väldigt bra.

Det är en enkel deckare. som är lagom spännande rätt igenom. Upplösningen blir lite mycket, men jag tyckte ändå att den var beskriven på ett sådant sätt så den var OK. Jag gissade inte alltför tidigt vad som hänt, även om jag inte blev helt överraskad heller. Men slutet?! Förtjänar det inte en uppföljare?

Jag gillar stämningen som jag får när jag läser. Ungefär som en bra feelgood. Men den största styrkan var ändå att jag gillade huvudpersonerna som Emma och Josefin. De kändes verkliga, de hade verkliga problem och deras reaktioner kändes verkliga. Jag är sugen på att träffa Emma och Josefin igen. En ny svensk serie att följa alltså. Nästa bok lär dyka upp i en bokhylla nära mig såsmåningom.

Omdöme: Underhållande svensk deckare om hemligheter, hot och förvirring.
Betyg: 4

Några andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monika, Mettes pocketblogg, LenaCBoklysten, ihyllanBokrecensionernu och Romeo and Juliet.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Mitt exemplar är ett signerat exemplar inhandlat på Deckarprat på Bokia.