En smakebit på søndag – Den nya människan

ensmakebitHemska vecka. Den lagrar vi och glömmer. Härliga helg! Inledde i fredags med spavistelse. Vad läser man då? Jo, Vila i frid av Sofie Sarenbrant som utspelar sig på Hasseludden Spa! Sen drog vi ner till torget här i Sundsvall hela familjen där den Internationella Matmarknaden har besökt Sundsvall i fyra dagar. Fantastiskt med alla människor och all mat. Så här såg det ut:

20130927_181323Vid ståndet med engelsk fudge handlade vi1377081_10151694657415847_958324181_n20130927_173849

Själv inhandlade jag lite annat godis… Oliverna ovan, engelsk cheddar, tysk kringla, italiensk olivolja, italiensk parmensanost, engelsk marmelad…

Men det var ju inte sådana smakbitar som det här inlägget skulle handla om. För det är söndag och då är det dags för En smakebit på søndag på bloggen. Vi delar med oss av smakbitar från böckerna vi läser. Dagens smakbitar hittar du som vanligt hos Flukten fra virkeligheten.

Jag började i fredags kväll läsa Boel Bermanns Den nya människan som jag fått som ebok av förlaget. Den har redan hunnit bli rätt omskriven på bloggar här i Sverige i alla fall. Så här står det om boken på webben:
Året är 2014 och inga barn föds längre. Världen är i chock, lamslagen över vad som sker. Efter några år börjar kvinnorna plötsligt bli gravida igen, men de nya barnen är inte som barn brukade vara. De leker inte, de iakttar i stilla tysthet. 
Mot sin vilja blir Rakel involverad när hon råkar döda ett barn. Hon är en av de första som inser att den nya människan är ett hot mot mänsklighetens hela existens.

Smakbiten kommer från sid 18. En av Rakels vänner har fått en dotter, lilla Tindra.dennyamanniskan

Tindra gör aldrig något mot de andra barnen. Inte alls. Bara det där lilla ljudet som visar med all önskvärd tydlighet att hon vill vara ifred. Hon ger aldrig ifrån sig ljudet när hennes föräldrar lyfter upp henne, kelar med henne och stryker henne över det silkeslena håret. Bara mot barnen. Men det är något oerhört oroande som hugger till djupt i mig när jag ser på den lilla tösen med de tomma ögonen och hör hennes stilla surrande.

29 kommentarer

  1. Härlig kombination smakbitar du bjöd på idag! Jag har vila i frid hemma, tänkte spara den till februari när den utspelar sig, men nu funderar jag på att kombinera det med en spavistelse, kanske på Yasuragi… 😉 Tack för tipset! 🙂

    Gilla

  2. Fine bilder! Boken du leser har jeg blitt nysgjerrig på og noterte meg den for en stund siden, tenker å få lest den senere i høst. Takk for smakebiten 🙂

    Gilla

  3. Det nye mennesket skal jeg også lese, den virker veldig spennende! Det så ut som du hadde en fin tur blant all maten. Jeg synes engelsk fudge er fantastisk godt! Ønsker deg en fin søndag!

    Gilla

  4. ”Men det var ju inte sådana smakbitar som det här inlägget skulle handla om.” Haha 😀 Jeezes, jeg fikk lyst på engelsk godteri nå. Slem du er! 😉

    Ja, denne boken har jeg lest om på mange svenske blogger; den må jo være bra da! Kos deg videre med lesningen og takk for smakebit!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.