När allt är över av Charlotte Al-Khalili

Handling från förlagets hemsidaJennifer har flytt från sin våldsamma exman och lever gömd med dottern Alice. En morgon hittas Alice ensam i sovrummet. I lägenheten finns blodspår men Jennifer är spårlöst försvunnen. Exmaken verkar ha lyckats med det han så länge hotat Jennifer med, att döda henne och röja undan kroppen.

Åklagaren Richard Bielke och hans assistent Olivia Oldenheim leder utredningen och i början ligger all fokus på exmaken. Men när bevisen inte håller tillräcklig tyngd, och Jennifers kropp inte hittas, väcks den svindlande insikten hos Olivia att förövaren kanske kommer slippa undan. Hon vägrar acceptera det, och kommer farligt nära gränsen för vad hon i lagens namn tillåts göra.

Boken: När allt är över av Charlotte Al-Khalili kom ut i januari 2024

Varför jag läste den: Jag blev nyfiken på Charlotte Al-Khalili redan när hennes bok Skörda storm kom ut, eftersom en vän pratade om den. Jag satte upp henne i min Boktolva, och nu när jag ville läsa något på mobilen föll valet på När allt är över, som är första delen i en spänningsserie.

Vad jag tyckte om denNär allt är över är en karaktärsdriven polisroman med ett viktigt tema. Det är långt ifrån den enda boken i deckarfloden som handlar om mäns våld mot kvinnor, men jag tycker Charlotte Al-Khalili bygger en bra historia som får läsaren att tänka efter. Att ständigt leva på flykt och under dödshot är obegripligt. Och lika obegripligt är att vårt rättssystem fallerar. Det blir tydligt i När allt är över.

Karaktärsteckningen är styrkan i När allt är över. Huvudpersonen Olivia är en intressant person på många sätt, en komplex karaktär. Av någon anledning associerar jag till en karaktär i en annan bok, men det kan vara det ytliga. Charlotte Al-Khalili lyckas också beskriva en psykopat med trovärdighet, vilket ger rysningar hos mig, jag tycker psykopater är bland det obehagligaste man kan läsa om (och träffa på i verkligheten). De övriga karaktärerna inom rättsväsendet är också bra beskrivna, men det är en ganska negativ syn på en arbetsplats, och på kollegialitet. De flesta karaktärerna verkar se om sitt eget hus och inte stötta varandra, vilket blir ganska utmattande att läsa om. Det finns dock en del smått humoristiska inslag i beskrivningarna som lättar upp.

Hantverket i att bygga historien med spänningsmoment finns i När allt är över, men ändå så upplever jag den inte som så spännande. Kanske är det att jag läst för många deckare för att bli riktigt överraskad. Tidigt anar jag vart det ska leda, och vad som hänt. Inte exakt alla detaljer, men det finns tillräckligt med ledtrådar i berättelsen för att man som läsare ska kunna gissa. Jag förstår varför författaren valt slutet, men det finns komponenter i det som jag inte är så förtjust i.

Det är inte otroligt att jag läser även nästa bok i den här serien. Jag är i alla fall nyfiken på vad som kommer att hända med karaktärerna, i synnerhet Olivia. Och Oskar, vem är han och vilka drivkrafter har han?

Bloggat om boken har Kapprakt, Deckarlogg och hyllan

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Norstedts
Sidor: 341
Betyg på Goodreads: 3,71 baserat på 87 betyg
Hur jag fick tag på den: BookBeat
Utläst: 23 februari 2024

En kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.