Här är en summering av film och TV-serier som jag sett december 2021. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Maid, säsong 1
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Den här hade vi bägge noterat som ny serie och var lockade att se den.

Maid är en välgjord och sevärd serie, med starka karaktärer. I synnerhet tycker jag Margaret Qualley som spelar huvudrollen Alex gör det väldigt bra.

Trots att Maid på många sätt är en mörk serie, och man gång på gång undrar om Alex någonsin ska kunna lyckas göra det bästa för sig själv och sin dotter, så finns det också ett stråk av hopp och kärlek underliggande. Alex är en mamma som verkligen engagerar sig i sin dotter och vill vara där för henne.

Mycket i Maid är tänkvärt och bra tecknat, inte minst hur svårt det är att ta steget från en destruktiv relation. Och hur viktigt det är. Det finns också bitar om psykisk ohälsa som griper tag i mig.

Maid hamnade på tionde plats på min årslista av serier.

Betyg: 7,5/10

The Bold Type, säsong 1
Såg med maken på Netflix.

Kommentarer: Nu ville vi ha något lättsmält. Det var våra förväntningar på The Bold Type.

The Bold Type är mycket riktigt lättsam, och på sätt och vis enkel. Jag gillar alla kvinnliga karaktärer, och att mycket fokus ligger på deras karriärer. Min favorit är chefen som spelas av Melora Hardin.

The Bold Type lyckas i det lättsamma formatet ta upp en del intressanta och viktiga teman. Självklart handlar det också om förhållanden och kärlek. Just relationsdelarna, och att kvinnorna ibland är alldeles för beroende av vad andra tycker om dem tycker jag är mindre bra drag i The Bold Type.

Betyg: 7,0/10

Emily in Paris, säsong 1 och 2
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Inför att säsong 2 av Emily in Paris skulle ha premiär såg vi om säsong 1 som vi såg förra året.

Emily in Paris har en charm och den är ”lättsedd”. På sätt och vis så bygger den rätt mycket på fördomar, men både fördomar om fransmän och om amerikaner. Efterhand så utvecklas också karaktärerna så det är lätt att tycka om dem. I säsong 2 får exempelvis Luc och Sylvie större plats, vilket gör att jag tycker om dem mer och mer.

Trots att det finns saker jag tycker om med den här serien så tyckte jag inte den håller riktigt för flera säsonger. Konceptet upprepar sig, där Emily alltid tvingas välja (Gabriel/Camille, Gabriel/Affie, Sylvie/Madeleine osv) och alltid drar det kortaste strået på något sätt för att hon är naiv. Det blir tjatigt och hon får hela tiden uppoffra sig själv och sina önskemål. Trots att hon ska vara en duktig och intelligent person (trots den ”ytliga ytan”).

En sak som jag gillar med säsong 2 är musiken, och att Mindy får en större del av berättelsen.

Betyg (säsong 2): 6,0/10

Filmer:

The Power of the Dog
Såg med maken på Netflix

Kommentarer: Den här hade jag sett på sociala medier och valde den som lördagsfilm.

The Power of the Dog är en märklig men också mycket välgjord film. Det tar ett bra tag innan jag ens begriper vad handlingen är, men när jag väl gjort det så gillar jag det. Jag är inte ett fan av Benedict Cumberbatch men den här rollen tycker jag han gör riktigt bra. Filmen är f.ö. regisserad av Jane Champion.

Allting i The Power of the Dog är dysfunktionellt, och relationerna är bisarra. Men samtidigt väldigt suggestivt tecknade. Det är mycket som man förstår först senare, mycket som behöver läsas mellan raderna. Vilket jag gillar. Slutet är… ja, mycket obehagligt, och ett slut som jag kommer att minnas ett bra tag.

The Power of the Dog hamnade på nionde plats på min årslista.

Betyg: 7,5/10

Jungle Cruise
Såg med maken på DVD.

Kommentarer: Det här var makens val som lördagsfilm.

Jag visste inte vad jag skulle vänta mig av Jungle Cruise, och i början av filmen var jag skeptisk. Den verkade mest vara ett mishmash av olika schabloner och karaktärer som spelade över. Men efterhand växte den till något acceptabelt. Det är framförallt Dwayne Johnsons förtjänst. Hans karaktär blir charmig och det som sticker ut i filmen. Det mesta är förutsägbart i Jungle Cruise, men som äventyrsfilm betraktat så dög den som underhållning. Tack vare vissa humoristiska inslag.

Betyg: 4,5/10

Scooby Doo! Moon Monster Madness
Såg med maken och dottern på DVD.

Kommentarer: Dottern har sen hon var liten gillat Scooby Doo, och fortsätter så i vuxen ålder. Hon valde den som lördagsfilm.

Vi har under årens lopp sett och läst en del Scooby Doo, och t.o.m. haft barnkalas med scoobytema. Jag gillar charmen hos karaktärerna, och sammanhållningen i gänget. Och att de alltid lyckas. Sen är förstås historien enkel och förutsägbar. Här har man också tagit i vad gäller monstren. En Scooby-film är vad det är helt enkelt.

Betyg: 4,5/10

Black Widow
Såg med maken, sonen och dottern på DVD.

Kommentarer: Maken valde den här som lördagsfilm när hela familjen var samlad.

Black Widow är en del av Avengers-universumet. Trots att vi sett en hel del filmer som handlar om Avengers så blir jag ytterligt förvirrad i början, och begriper noll. Vi fick pausa och barnen satte in Black Widow i en Avengerskontext. Sen var den lättare att begripa.

Efterhand så blev också kontexten mindre väsentlig och man fokuserade mer på Natasha Romanoffs bakgrund. Det var en del scener som jag tyckte var riktigt bra, och även några humoristiska, som relaterar just till hennes ”familj”. I övrigt så är det alldeles för många stridsscener, den ena värre än den andra.

Betyg: 6,0/10

Vi såg också Love Actually, det är en jultradition.

Summering: Jag hade hoppats på lite fler serier och filmer, men december har också varit fyllt av annat.