På årets tredje dag får ni en egen utformad bloggsummering av förra året.

När 2021 började så trodde man det skulle bli annorlunda än 2020, men på vissa sätt blev det likadant. Men hur har året 2021 varit på bloggen och hur har mitt läsande varit? Som ”vanligt”? Vad nu vanligt är. Det är det det här inlägget ska handla om. En summering av bloggandet och läsandet har jag gjort nästan alla år tidigare som bloggen funnits och ni kan hitta de summeringarna här för 2020,  2019201820172016201520142013 och 2012. I det här inlägget blir det mina helt personliga kategorier, några favoriter i repris, några helt nya.

Läsande

Antal lästa böcker: 111
Mitt mål för året var 100 böcker så jag är mer än nöjd. Förra året läste jag 116 böcker. När inget annat är ”som vanligt” så finns i alla fall läsningen där!

Antal sidor lästa: 36 646 sidor
2020: 38 113, 2019: 37 294, 2018: 29 761 sidor. Lite förvånande att jag gått ner i antalet sidor, även om det inte är marginellt.

Månader med flest/minst lästa sidor:
Flest: Juli 4465 sidor
Minst: September 1950 sidor
Mönstret i år är annorlunda än tidigare år på vissa sätt. Februari ”brukar” vara månaden med minst antal sidor, förra året så var det augusti, nu blev det september. Det var en månad som var jobbig, och det blev lite läst. Så få sidor som under 2000 per månad är sällan jag läser (numera). Juli var rekordet, och med marginal, nästbästa läsmånaden var december med 3928 sidor.
Så här ser det ut per månad: 2704, 2271, 3459, 2795, 3202, 2358, 4465, 3236, 1950, 3515, 2763 och 3928.

Kvinnliga/manliga författare:
73/29 Klar dominans av kvinnliga författare i år igen. Som varje år.

Årets bästa bok: En ensam plats av Kristina Sandberg. Recension hittar ni här.

Årets nya favoritförfattare: Taylor Jenkins Reid. Egentligen ingen ny författare för mig, jag läste första boken av henne 2020, men nu efter två böcker så står hon på min bevakningslista gällande nya böcker.

Årets debut: Honey Girl av Morgan Rogers. Det var en bok i min smak, framförallt tyckte jag om huvudkaraktären.

Årets mest lästa författare: I år är det jämnt med fyra böcker var av Emma V Leech, Maria Lang och Louise Penny.

Årets bekräftelse: Christoffer Carlsson. Det verkar inte spela någon roll vad han skriver. Jag gillar det!

Årets språkliga upplevelse: Flicka, kvinna, annan av Bernardine Evaristo. Inga punkter, inga tydliga meningar… Trots att jag är en grammatikpolis så älskade jag rytmen och språket.

Årets ”leva kvar”: En ensam plats av Kristina Sandberg tar även denna platsen.

Årets obehagligaste: Sockerormen av Karin Smirnoff. Hela historien lämnar en fruktansvärd obehagskänsla långt efter läsningen.

Årets återseende: Majgull Axelsson. En gammal favorit som höll.

Årets upptäckt: Äntligen så har jag insett att jag tycker om det Amy Harmon skriver. Det är en av makens favoritförfattare men den första boken jag läste av henne övertygade inte. I år har jag läst tre till, som jag verkligen tyckte var bra.

Årets deckarserie: Kim Fabers och Janni Pedersens serie. I år har jag läst och gillat Vinterland och Satans sommar.

Årets nya deckarförfattare: Det är många bra deckarförfattare där ute, några är nya upptäckter för mig. Anne Mette Hancock har jag läst två böcker av under året och det kommer att bli fler.

Årets svenska deckardebut: Syndaren ska vakna av Linda Ståhl. Imponerande debut med karaktärer jag vill läsa mer om. Dessutom den första icke-binära huvudkaraktären i en svensk deckare.

Årets romance: Loveless av Alice Osman. Huvudpersonen är AceAro, historien är lärorik, och Alice Osman tecknar sina karaktärer med värme och känsla.

Årets romanceförfattare: Emma V Leech. Igen. Jag vänder mig till hennes serie Girls Who Dare när jag vill läsa bra romance.

Årets feelgood: The Bookish Life of Nina Hill av Abbi Waxman. En charmig och varm berättelse om en boknörd.

Årets feelgoodförfattare: Heléne Holmström kniper den platsen i december tack vare Eld, snö och stjärnor.

Årets genre: HBQTi+ litteratur! I den anglosaxiska bokvärlden är det en egen genre, och jag har hittat mycket bra litteratur som karaktäriseras så under året. Jag har lärt mig mycket och njutit av karaktärerna.

Årets besvikelse: Till det bittra slutet av Eva Dolan. Det här var den första (!) boken jag läste under året och jag blev djupt besviken. Det är en standalone och jämfört med hennes serie så var den … riktigt dålig.

Årets event: Det har inte blivit några fysiska event men jag har deltagit i en digital bokcirkel – Vängåvans Litterära Sällskap – som varit intressant.

Årets författarmöte: En digital releasefest för En familjetragedi av Mattias Edvardsson. Kan det bli annat än bra när han är med? Nej!

Årets intervju: Jag gjorde bara en riktig intervju i år, och den blev digital. Det var ett samtal med Kristina Sandberg, och ni kan se den här. Det var ett riktigt bra samtal, där hon verkligen var öppen och bjöd på sig själv.

Årets roligaste händelse: Att jag fått förmånen att läsa några manus i olika stadier och ge återkoppling. Det var riktigt roligt och något jag gärna skulle göra fler gånger!

TV och film

Antal sedda filmer: 43 som jag inte sett tidigare plus 2 som jag sett tidigare
Det ligger ungefär som tidigare år, utom 2018 när jag hade en dipp.

Antal avslutade säsonger av TV-serier: 44
Förra årets trend med flera serier sedda håller i sig. Kanske fortfarande en pandemieffekt. Förra året hade jag 41.

Årets bästa film: Just Mercy. Finns det något som engagerar så mycket som en verklighetsbaserad film? Se den!

Årets bästa TV-serie: Saknad, aldrig glömd. Alla säsongerna! En av de bästa brittiska deckarserier jag sett på senare år.

Årets filmatisering av bok: Kastanjemannen. Det här är en riktigt bra bok, och med författaren som manusförfattare blev även serien bra.

Årets hype: It’s a sin var en sådan serie jag tyckte jag såg ”överallt”. Visade sig att det var en serie som jag gillade.

Årets överraskning: The Flight Attendant är så bisarr att …. jo, jag gillade den verkligen. Det måste varit min typ av bisarr.

Årets norska: Jag brukar ha den här kategorin men till min fasa har jag ingen att nominera. Istället blir det Årets danska: Greyzone!

Musik

Då och då skriver jag om musik på bloggen. Lyssnar gör jag varje dag! Enligt Spotifys årssummering så hade jag redan i början av december lyssnat på 2115 olika artister, och 45 047 minuter på Spotify (vilket är nästan identiskt med året innan).

Årets låt: Dear Havanna med Jill Johnson och Havanna Werner Johnson

Årets musikevent:  Innan pandemin så brukade vi gå på flera konserter och festivaler per år. I år har det inte blivit en enda. Ett event har vi tittat på på TVn i alla fall – CMA Awards…

Årets genre: Modern Country

Årets nya favorit: Johnny Reid. Om man kan ha en favorit utifrån en låt? Jo, det kan man.

Årets artist: Enligt Spotify är det Barry Gibb, vilket är lite märkligt. Fast jag har lyssnat mycket på en skiva med honom och andra artister.

Årets upptäckt: Miss Li. Ja, typ långt efter många andra så har jag upptäckt henne.

Avslutande reflektioner.

Årets bloggsummering: 360 inlägg. WordPress säger 106 884 visningar och 67 874 besökare.
Mitt mest lästa inlägg under 2021 var ett gammalt inlägg om tio norska författare som jag rekommenderar. Det är samma varje år, så jag undrar hur man får till den där statistiken…

Att läsa är helt fantastiskt och med bloggandet så öppnas helt nya litterära världar och jag får chans att kommunicera med andra som är intresserade av läsning, och få äran att ge förslag/inspiration till andra. God fortsättning till er alla!