Room av Emma Donoghue

Från Goodreads: To five-year-old Jack, Room is the entire world. It is where he was born and grew up; it’s where he lives with his Ma as they learn and read and eat and sleep and play. At night, his Ma shuts him safely in the wardrobe, where he is meant to be asleep when Old Nick visits. 
Room is home to Jack, but to Ma, it is the prison where Old Nick has held her captive for seven years. Through determination, ingenuity, and fierce motherly love, Ma has created a life for Jack. But she knows it’s not enough…not for her or for him. She devises a bold escape plan, one that relies on her young son’s bravery and a lot of luck. What she does not realize is just how unprepared she is for the plan to actually work. 

Room av Emma Donoghue kom ut 2010. Den utgavs först i Sverige under namnet Inlåsta. I samband med att filmen släpptes 2016 kom en nyutgåva med titeln Room. Emma Donoghue är en irländsk-kanadensisk historiker och författare som debuterade 1994 med Stir Fry. Hon har skrivit romaner, noveller, pjäser och filmmanus, bl.a. till filmatiseringen av Room.

I december 2016 så såg vi en bra film – Room. Så bra att jag satte betyg 5 på den. Jag visste då att den var baserad på en bok, men tänkte att jag nog ändå inte skulle läsa den. Men när jag såg boken i Barnes and Noble i Salt Lake City så kunde jag ändå inte motstå den.

Room är en väldigt speciell historia, och det speglar Emma Donoghue i språket och uppbyggnaden av berättelsen. Vi får hela berättelsen genom Jacks ögon. Han är fem år och har vuxit upp i rummet som är hela hans värld. Det gör hans språk begränsat och speciellt, för alla delar i rummet har namn och egenskaper. Jag upplevde språket som jobbigt, det tog en bra stund innan jag vande mig, och det förstörde upplevelsen en del. Vad som ännu mer förstörde, var att jag sett filmen innan. Min bild av personerna och deras egenskaper blandades ihop med karaktärerna i filmen, och jag kom även ihåg skillnader mellan film och bok. Det gjorde också att jag såg inte upplevde händelserna enbart genom Jack.

Room väckte många funderingar hos mig. I synnerhet är det Jacks mamma som jag tänker på. Hon är en komplex blandning av en stark person och kanske i viss mån också en egoistisk person. Det är svårt att beskriva utan att spoila en del av handlingen. Jag tycker boken är betydligt bättre i andra delen. Den blir mer komplex, och relationen mellan Jack och hans mamma sätts i ett annat perspektiv i brytningen mot miljön.

Jag hade gärna velat läsa Room samtidigt som någon annan, t.ex. i en bokcirkel, för att kunna diskutera den utan att förstöra handlingen. Room är en unik bok och trots att den till det yttre verkar anspela på verkliga händelser så går den på djupet och blir inte sensationslysten.

När jag höll på att läsa Room dök Emma Donoghues Miraklet upp som en överraskning i posten. Den hoppas jag kunna läsa utan att det dröjer alltför länge.

Omdöme: Om föräldraskap och obegriplig grymhet i ett unikt berättarperspektiv.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Att leva loppan, Vargnatts bokhylla, Mias bokhörna och Enligt O

Mer om boken kan du läsa här eller här. (svenska: här eller här)
Förlag: Little, Brown and Company
Sidor: 321
Betyg på Goodreads: 4,03 baserat på 556 175 betyg
Hur jag fick tag på den: Mitt exemplar var nyinköpt i Salt Lake City.
Utläst 26 juli 2017.

4 kommentarer

  1. Jag har ju också sett filmen, som jag tyckte var riktigt bra, men har nog tänkt att hoppa över boken. Var det väldigt mycket som var annorlunda? Så mycket att det är lönt att läsa boken 😉

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.