Bortglömda favoriter i bokhyllan – Tematrio

Lyran har rensat i sina bokhyllor och jag är djupt avundsjuk på henne förstås;-) Hon har hittat några glömda favoriter och skriver så här i Veckans Tematrio: Därför handlar veckans tema om att hylla gamla favoriter som nästan glömts bort. Berätta om tre nästan bortglömda favoriter!

Jag har alltså INTE rensat i någon hylla (suck!) men då och då är jag där och rotar och här är tre böcker som varit favoriter och som jag funderat på att återuppliva bekantskapen med.

1) Mary Renaults ”The king must die”. Mytologi, i synnerhet grekisk, har länge fascinerat mig. Under gymnasietiden läste jag både facklitteratur och skönlitteratur med myter i centrum. The king must die utgår från myten om Theseus, Ariadne och Minotaurus. Boken är från 1958. Jag läste den och fascinerades någon gång på 80-talet.

2) Arundhati Roy ”The god of small things”.  Egentligen minns jag inte så mycket vad den handlar om, men jag minns känslan efteråt. Det var den där smått overkliga känslan av att ha varit någon annanstans under en period och tänkt helt nya tankar. Så det vete sjutton om jag ens vill läsa om den? Boken som utspelar sig i Indien är författarens enda roman och kom ut 1997. Exemplaret i min bokylla är från 1998 och signerat av författaren själv!

3) Sven Delblancs ”Samuels bok” och de följande i serien. Ja, jag tjatar om den här serien i bloggen – jag vet. Men så fort jag ser den i hyllan så småler jag. Det var en läsupplevelse och så väldigt svenskt. Och dessutom en bokupplevelse kopplad till min pappa, då vi båda tyckte väldigt mycket om böckerna och diskuterade dem. Boken kom ut 1981 så den har några år på nacken…

2 kommentarer

  1. Jag har inte läst någon av de böcker som du nämner. The god of small things har jag dock stående i hylllan. Har hört mycket gott om den och har börjat på den nån gång men fastnar inte. Får kanske ge den en ny chans.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.