Tisdagstrion v. 21: Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet

Från Ugglan & Boken: Varje tisdag kommer jag att publicera en trio böcker på ett visst tema, och du är varmt välkommen att delta! Knåpa ihop din egen trio, lämna din länk här i kommentarsfältet och hoppa runt på andra deltagares bloggar och ta del av spännande tips. Alla teman finns bestämda i förväg och går redan nu att läsa här (och via länk på Ugglan & bokens startsida). 

I veckans Tematrio ska vi bege oss till 1900-talet och välja tre böcker som gavs ut under olika årtionden. Vet inte varför, men först tänkte jag faktiskt att det var väldigt länge sedan. Men det är det ju inte… Mitt val är tre böcker som jag läste på 1900-talet och som gjorde stort intryck. Det blev tre kvinnliga författare. De kommer från mina första tre årtionden, 60-, 70- och 80-talet.

  1. 60-talet. The Edible Woman av Margaret Atwood kom ut 1969, och är hennes debut. Jag hade en period när jag slukade böcker av Margaret Atwood, jag tror det var under 90-talet. Det här var en av mina favoriter.
  2. 70-talet. The Women’s Room av Marilyn French kom ut 1977. Jag läste den senare men den gjorde stort intryck. En feministisk klassiker.
  3. 80-talet. Rosario är död av Majgull Axelsson kom ut 1989. Det är en dokumentärroman om barnprostitution och fruktansvärd läsning. Men också viktig. Jag har aldrig gråtit så mycket medan jag läst som när jag läste den.

13 kommentarer

  1. Under högskoleåren iunder en skoluppgift läste jag en bok om barnprostitution i Thailand. Jag har aldrig blivit så traumatiserad av läsning som av den boken. Sedan dess är jag inte alls sugen på att resa dit.

    Så Majgulls bok skall jag nog undvika. Man tappar ju tron på mänskligheten av sådan läsning.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.