Kvinnan i fönstret av A J Finn

Från förlagets hemsida: Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?

Kvinnan i fönstret av A J Finn hade recensionsdatum 24 april 2019. I original heter den The Woman in the Window och kom ut 2018. A J Finn är en pseudonym för Daniel Mallory, en amerikansk förläggare som debuterar som författare med Kvinnan i fönstret.

Det här har varit en omskriven och hyllad bok i media, inte minst på bloggar. När jag letade e-böcker på Bookbeat att läsa på mobilen så dök Kvinnan i fönstret upp. Eftersom jag varit nyfiken på den så valde jag den.

Kvinnan i fönstret är en suggestiv berättelse. Ramverket för historien är lovande, en kvinna som av någon anledning inte kan komma ut ur sitt hus spenderar sitt liv med att spana på grannarna, och ser något som hon inte borde. Ja precis – ni känner igen tanken från Hitchcocks berömda film Fönstret mot gården. Just svartvita thrillerfilmer av gammalt snitt spelar roll för handlingen.

Jag hade väldigt stora förväntningar på Kvinnan i fönstret men jag blev besviken. Den var inte alls min stil av bok, vilket förvånade mig eftersom det jag läst om den tydde på att det var min typ av bok. Möjligen spelade det in att jag läste den på mobilen. Berättarstilen är hetsig och kortfattad, på ett andlöst sätt, som passar i thrillerformatet. Den inbjuder till snabbläsning. Men ändå så blev jag inte det minsta berörd eller skrämd, och inte heller överraskad över vändningarna. I början var berättelsen lovande, men ju mer skruvad den blev, desto mer tappade jag intresset. Det som verkligen berörde var bakgrunden till Annas tillstånd.

Karaktärerna är obehagliga, alla på sitt sätt, och det beror nog mycket på att man förstår att man som läsare inte får hela bilden av personerna. Det är skickligt gjort, och där tycker jag författaren lyckats. Anna är starkt drogberoende, och blandar sina olika lugnande medel med alkohol, vilket gör att hela berättelsen blir som i en droginducerad dimma. Just drogberoende huvudpersoner är jag riktigt trött på. Efter ett tag känns det som att mönstret hela tiden upprepar sig i vad Anna upplever.Vad som inspirerat författaren till berättelsen och kanske allra mest karaktären Anna kan ni läsa här.

I berättelsen återkommer gamla svartvita filmer i den klassiska thrillergenren. Jag kan tänka mig att berättelsen anspelar på fler än bara Fönstret mot gården, och att man missar några lager i berättelsen om man inte kan de här filmerna.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför den här boken inte blev en fullträff för mig som gillar thriller- och deckargenren. Men jag blev aldrig i grunden intresserad av vad som skulle hända, och vad som egentligen var sanningen.

Omdöme: Suggestivt i gränslandet mellan fantasi och verklighet
Betyg: 3+

Bloggat om boken har hyllan, Annikas litteratur- och kulturblogg, Romeo and JulietBina´s Books, Just nu just här, Enligt O, Malinbooknerd och Johannas Deckarhörna

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor: 323 sidor
Betyg på Goodreads: 3,94 baserat på 238 402 betyg
Hur jag fick tag på den: E-bok på Bookbeat
Utläst 10 maj 2019.

9 kommentarer

  1. Blev lite förvånad av betyget, men det positiva är ju att mina förväntningar sänks nu. För jag har ju inte läst den än 🙂

    Gilla

  2. Jag har inte heller läst denna men jag har velat det länge. Håller med Monika, kanske bättre att inte gå in med för höga förväntningar. 🙂

    Gilla

  3. […] av guld, 371 sidor, Betyg: 4 33. Yrsa Sigurðardóttir, Arvet, 421 sidor, Betyg: 4 34. A J Finn, Kvinnan i fönstret, 323 sidor, Betyg: 3+ 35. Sabaa Tahir, An Ember in the Ashes, 448 sidor, Betyg: 4- 36. Karin […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.