Handling från förlagets hemsida: Caroline och Gustav är paret som lever det perfekta livet. Den blonda överklasstjejen från Djursholm i Stockholm som blivit hyllad skådespelare och gift sig med sitt livs kärlek, den geniförklarade och framgångsrika entreprenören som vuxit upp under enkla förhållanden i Rosengård i Malmö.
Caroline och Gustav har allt de någonsin drömt om – familj, lycka, framgång, pengar, ett stort socialt nätverk och många som följer deras drömliv i sociala medier. Men vad skulle hända om de berövades allt?
En varm dag i början av augusti försvinner den gravida Caroline tillsammans med parets två små döttrar spårlöst från deras exklusiva strandvilla i Malmö. Omständigheterna kring försvinnandet förbryllar polisen som inleder en brottsutredning. Ett massivt sökpådrag drar igång under ledning av Henrik Hedin och Leia Kaplan, två av Sveriges främsta brottsutredare.
Snart står det klart att inget är vad det synes vara – det blir en kamp mot klockan där insatserna blir allt högre och överraskningarna blir fler och fler.

Boken: Död för dig av Mikaela Bley hade recensionsdatum 4 oktober 2021.

Varför jag läste den: Jag har läst och gillat alla Mikaela Bleys tidigare böcker om Ellen Tamm. När jag såg att hon skulle komma med ny serie visste jag att jag ville läsa den också. Förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar.

Vad jag tyckte om den: Död för dig är en välskriven deckare med högt tempo. Mikaela Bley har skickligt skapat en berättelse med starkt driv, som framkallar den där bara-ett-kapitel-till-känslan. Kapitlen har olika POVs och vi får möta polisen Henrik ”The Killer”, Gustav och Caroline. Det skapar en snabb rytm i läsningen, och ger nya infallsvinklar, vilket gör att man som läsare kastas mellan olika tankar om vad som hänt. Upplösningen är en av många teorier som jag funderar på under läsningen, men säker är jag inte förrän det skrivs ut tydligt. Snyggt! Stämningen är tät och obehaglig, och genom hela boken känner jag ett skav. Något är väldigt väldigt fel. Som det ska vara i en thriller.

Död för dig utspelar sig i Malmö, och spänningarna mellan olika grupperingar är något som tydligt framgår, inte minst i polisens dagliga arbete. Genom att låta karaktärerna ha olika typer av bakgrund vilket vävs in i berättelsen kommer Död för dig mycket att handla om hur segregation ser ut och påverkar. Jag gillar när författare använder deckargenren för att belysa samhällets utmaningar som Mikaela Bley gör här.

Mitt problem med Död för dig är att jag inte kan förmå mig att tycka om någon av karaktärerna, eller dras med i deras funderingar. De framkallar mest irritation hos mig, och det handlar mest om deras inställning till andra människor, där ytan/utseendet och första intrycket (baserat på fördomar ofta) kvarstår länge hos dem. Jag förstår att det delvis har med berättelsen att göra, men i synnerhet Henrik och Leia tycker jag borde kunna vara mer nyanserade som professionella och kompetenta poliser. Exempelvis så nämns Leias skönhet många gånger. Mot slutet av Död för dig får jag lite djupare förståelse och det ska bli intressant att se hur karaktärerna utvecklas framöver. Gällande karaktärer så gillar jag också anknytningen till den förra serien!

Jag ser fram mot att läsa fler delar i den här serien och få en bredare bild av poliserna och Malmö.

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Norstedts
Sidor: 451
Betyg på Goodreads: 3,83 baserat på 23 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 12 oktober 2021