En smakebit på søndag – Dansa min docka

Söndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

Nu på sommaren finns smakbitarna hos Astrid Therese.

I onsdags började jag jobba igen efter semestern, och hu vad det var trögstartat. Idag är jag med dottern i Linköping, vi åkte ner igår och jag åker hem i morgon. Det blir 120 mil t.o.r. så sen är man rätt trött. Självklart har jag en bok med mig, det kan ju bli lite läsning på kvällarna för att varva ner. Boken är Anna Janssons nya bok, Dansa min docka, den tredje i serien om Kristoffer Bark. Den utspelar sig i Örebro, dit vi åker varje sommar för att hälsa på svärmor. När vi var där i somras bodde vi på Hotell Borgen (rekommenderas varmt!), så smakbiten från första sidan passar bra. Dessutom hade vi bilen parkerad vid Frimis som också nämns flera gånger i boken. Borgen är en gammal byggnad där det först var bank (där Hjalmar Bergmans pappa jobbade och de bodde), sedan var det hem till tidningen Nerikes Allehanda, och sedan 2016 är det hotell. Den här bilden kommer från Visit Örebro:

Smakbit (Örebro fredag 20 januari 1967):

I Svartån flöt brutna isflak ner mot slottet. Ljuset från gatlyktorna fick dem att gnistra. Ett ungt par som just växlat ringar och avnjutit sin förlovningsmiddag på Frimurarrestaurangen gick tätt omslingrade över bron från Blekholmen. I muntert samspråk passerade de Borgen där Nerikes Allehanda hade sina lokaler när hon plötsligt stannade till och pekade på något i vattnet.
”En människa, det såg ut som en kvinna i ån!” sa hon och grep sin fästman hårt i armen.

Och här är en bild från vårt fönster i Borgen ut mot ån. Frimis (Frimurarlogen) till höger, så där nere passerade paret.

11 kommentarer

  1. Så Anna Jansson har börjat med en ny serie? Det har jag missat. Den kanske jag borde prova, kanske skulle den funka bättre än böckerna om Maria Wern.

    Vad synd att du inte läste den boken när du var i Örebro, det hade ju varit fantastiskt.

    Gilla

  2. Jag har läst anna Jansson men det var många år sedan, på den tiden jag ännu läste krim och tyckte bäst om de svenska kvinnliga författarna. Kul att läsa om en miljö man känner igen sig i. Tack för smakbit

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.