Lögnaren av Monica Rehn

Handling från förlagets hemsidaDen framgångsrike författaren Fabian Hammar och hans nya hustru Amanda bor centralt i Stockholm, och utåt sett har de allt. När Fabian får ett brev där han anklagas för våldtäkt av den anonyma avsändaren tror han att ännu en galen stalker dykt upp, men i brevet finns besvärande detaljer som väcker hans tvivel om vad som egentligen hände på hotellet i Visby förra sommaren.  
Våldtäktsanklagelsen når medierna och drevet tar fart. Omvärlden måste välja sida. Men anklagelsen är bara början, och när Amanda plötsligt försvinner vid ett midsommarfirande ökar misstankarna mot Fabian. Hur han än bedyrar sin oskuld förvandlas han till en enda sak: Sveriges mest hatade man.
Samtidigt får vi följa en kvinna i hans närhet som en gång i tiden levde ett helt annat liv. Vem är hon? Hur långt är hon beredd att gå för att nå sina egna mål?

Boken: Lögnaren av Monica Rehn har recensionsdag idag 1 februari, 2023.

Varför jag läste den: Jag gillade Monica Rehns debutroman Moratium, så när jag såg att hon skulle komma med en ny visste jag att jag ville läsa den. Förlaget skickade ett exemplar, och jag började på den strax därefter.

Vad jag tyckte om denLögnaren är en välskriven bladvändare av hög kvalitet. Jag var imponerad av Monica Rehns debut Moratorium, och jag är kanske ännu mer imponerad av Lögnaren. Det är så här jag vill ha en psykologisk spänningsroman. För spännande är det. Från början till slut. Jag sträckläste den.

Lögnaren är en mycket skickligt och snyggt uppbyggd berättelse. Vartannat kapitel är benämnt ”han”, vartannat ”hon” och tidslinjen dem emellan är inte helt klar. Istället för att förvirra så bidrar det till spänningen. Han-kapitlen är skrivit i tredje person, hon-kapitlen i första person, och det gör att man får olika ingångsperspektiv. Jag tycker om språket i Lögnaren, det är väl avvägt, och som läsare får man exakt så många detaljer som man behöver. Det finns inget överflöd av onödiga utläggningar, men det är heller inte stramt. Perfekt för att få fram spänningen. Jag läser mycket spänningslitteratur, och det är inte ofta jag lyckas bli överraskad, men här blir jag det under läsningen.

Karaktärsteckningarna i Lögnaren är riktigt bra. Man får en känsla för personerna, de känns verklighetstrogna. Samtidigt som man aldrig kan vara riktigt säker på vad som är yta, och vad som finns därunder. Vem är lögnare, vem pratar sanning? Eller ljuger alla? Vem är skyldig? Finns det någon som inte är skyldig till något? Jag gillar hur lager efter lager kommer fram, och berättelsen vindlar fram. Det är många trådar som ska knytas ihop, och det lyckas Monica Rehn göra på ett skickligt sätt.

Mycket i Lögnaren handlar om just vilka sanningar som döljer sig under ytan. Monica Rehn beskriver också på ett mycket verklighetstroget sätt det drev som kan uppstå, inte minst på sociala medier, där en anklagelse tas som bevis för att man är skyldig.

Mer kommer jag inte skriva om handlingen än så här. Det får räcka med att säga att jag rekommenderar Lögnaren för alla som gillar spänning. Sen blir ni förhoppningsvis överraskade som jag blev. Tydligen är det här den första delen i en serie under temat ”Oskyldig till motsatsen bevisas”. Jag hoppas att nästa del kommer riktigt snart.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Sidor: 345
Betyg på Goodreads: 3,25 baserat på 4 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 15 januari 2023

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.