Handling från förlagets hemsida: Daniel Sullivan är en man med ett komplicerat liv. Han är en tvättäkta New York-bo som numera bor på irländska vischan, han har barn i Kalifornien han aldrig träffar och en pappa i Brooklyn han avskyr. Hans fru Claudette plockar utan att blinka fram geväret om någon skulle våga sig in på deras mark. Claudette var en av de mest omtalade kvinnorna i filmvärlden innan hon drog sig tillbaka till lugnet på den avsides gården där de bor.
Men en oväntad upptäckt och en kvinna som Daniel förlorade kontakten med för 20 år sedan skakar om tillvaron som han och Claudette omsorgsfullt byggt upp. Avslöjandet får honom att tappa fotfästet och för honom långt bort från både fru, barn och hem.

BokenDet måste vara här av Maggie O’Farrell kom ut på svenska 2016.

Varför jag läste denJag bestämde mig för att under sommaren läsa böcker av favoritförfattare som blivit stående olästa i min hylla av någon outgrundlig anledning. Det måste vara här var en sådan bok.

Vad jag tyckte om den:  Det måste vara här är en välskriven och mycket lättläst bok. Jag tycker om Maggie O’Farrells språk som har en lätthet men ändå ett djup. Berättelsen är uppbyggd i kapitel som hoppar i tid och berättarröst, men det blir aldrig otydligt, utan tvärtom bidrar det till det som är positivt med Det måste vara här. Ett plus är också miljön på Irland.

Jag har en svaghet för familjeberättelser som Det måste vara här, och kombinerat med att jag gillar uppbyggnad och språk så borde jag gillat Det måste vara här. Men jag kunde under hela läsningen egentligen inte uppbåda något stort intresse, och fångades inte på riktigt av historien. Jag upplevde karaktärerna som platta och underligt ointressanta. I synnerhet huvudkaraktären Daniel, som jag inte kunde uppbåda något intresse för alls. Claudette, som ska vara så fantastisk och speciell begrep jag mig inte alls på.

Det måste vara här var en besvikelse, eftersom Maggie O’Farrell är en favoritförfattare, men samtidigt kan jag konstatera att den var lättläst, eftersom jag läste nästan 500 sidor på två dagar (semesterdagar, men ändå). Jag har ingen oläst bok av O’Farrell stående i hyllan, men jag funderar på om jag ska ge henne en chans till. De tidigare böckerna jag läst av henne tyckte jag mycket om.

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Sekwa
Sidor: 493 sidor
Betyg på Goodreads: 3,95 baserat på 19 903 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 27 juli 2021