Från förlagets hemsida: Det sista Ava vill när hon kommer hem efter en tid utomlands är att åka upp till lilla Sunnanby, i de djupaste skogarna i norr. Den pittoreska byn där hon tillbringade sina barndomssomrar fläckas nu av minnen som hon helst vill undvika att tänka på. Men ödet vill annorlunda, och utan att hon själv riktigt förstår hur det går till så jobbar hon snart på det som förut var hennes mormors gamla café.
Axel är Sunnanbys mest attraktiva singel, men det enda i livet som betyder något för honom är dottern Ellen. Efter att ha blivit djupt sviken flera gånger har Axel ingen önskan om att inleda någon ny relation.
Cornelia äger numera Café Sunnanby, men har inte satt sin fot där sedan en fruktansvärd händelse som hela Sunnanby fortfarande skvallrar om. När caféet hotas av nedläggning tvingas hon dock dit, och det blir upptakten till en sommar som varken hon, Ava eller Axel någonsin kommer att glömma.

Sommaren med Ava av Anna Lönnqvist kom ut 8 maj 2019. Anna Lönnqvist är en svensk författare som debuterade 2014 med Tills kärleken skiljer oss åt. Sommaren med Ava är hennes fjärde roman, och den första i en serie som ska utspela sig i Sunnanby.

En vän till mig tipsade om Sommaren med Ava och lånade ut den. I en paus mellan sommardeckarna så ville jag läsa feelgood. Då passade den här bra.

Sommaren med Ava är bra och mysig feelgood. En riktigt feelgood ska ha ett visst mått av svärta som kontrast och det har Sommaren med Ava. Det finns en grundhistoria med en hel del djup, en berättelse i grunden som gör att Sommaren med Ava är läsvärd. Bra sommarläsning med en stark känsla för det svenska mindre samhället i sommartider. Jag ser fram mot att läsa fler böcker i den här serien.

Karaktärsteckningen i Sommaren med Ava är bra. I synnerhet gillar jag Axel och Ava, och det man som läsare får reda på om dem. De blir verkliga, och när jag lägger ifrån mig boken känns det som att lämna vänner. En del delar är lite oklart, t.ex. relationen mellan Ava och hennes mamma, och det man får reda på sker rätt plötsligt. Kanske det är något som man kan få reda på mer om i senare böcker i serien? Cornelia är också väl beskriven, men jag förstår inte riktigt varför hon döms så hårt i Sunnanby, det tycker jag inte framgår klart. Det känns som om det är en tragisk händelse som fått orimliga konsekvenser.

Anna Lönnqvist är riktigt bra på att skildra den spirade attraktionen mellan Ava och Axel, och de förvecklingar som uppstår. Sommaren med Ava innehåller också en del bra skrivna sexscener, som känns helt naturliga och dessutom invävda i berättelsen, inget som lagts till ”bara för att”.

Det känns som om slutet kommer lite abrupt, och jag undrar en del över caféet, ekonomin och vad som ska hända sedan. Men eftersom det ska komma fler böcker om Sunnanby räknar jag med att få läsa mer om de här personerna (om än kanske som bikaraktärer?) och caféet. Jag kommer att hålla utkik efter nästa bok i serien Kärlek i Sunnanby.

Omdöme: Välskriven och mysig svensk sommarfeelgood
Betyg: 4

Bloggat om boken har hyllan, Enligt O, Villa Freja, Vargnatts bokhylla och Breakfast Bookclub

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Sidor: 393
Betyg på Goodreads: 3,93 baserat på 14 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän
Utläst 7 juli 2019.