Ginas man Rex åker iväg med sin halvbror Jake och två vänner utomlands på en husbandmissingsemester. Så får Gina ett samtal från Jake. Rex är spårlöst borta. Tiden går och myndigheterna och Ginas vänner ger upp hoppet om att Rex ska hittas levande. Gina är efter en kort tids äktenskap fortfarande förälskad, och hon vet att Rex kände likadant, så hon kan inte tänka sig att han bara försvunnit. Med tiden så får hon reda på mer och mer om Rex och hans förflutna, som de inte talat om under den korta tid de känt varandra. Hon börjar undra om hon egentligen kände Rex alls. Men så händer det saker som gör att Gina börjar återfå hoppet om framtiden.

Husband, missing av Polly Williams kom ut 2013. Polly Williams är en brittisk författare och journalist som debuterade 2007 med The Rise and Fall of a Yummy Mummy. Husband, missing är hennes åttonde bok.

Den här boken var ett spontanköp på Waterstone i London förra året. På baksidestexten så lät den som en spännande och romantisk bok.

Husband, missing levde inte upp till mina förväntningar. I början känns den alldeles för enkel, för ytlig och även ganska sentimental. Lite fördomsfullt tycker jag den känns mer som en amerikansk bok än brittisk (kanske för att jag läst andra liknande böcker som varit amerikanska).  Det saknas något i språk och uppbyggnad vilket gör att den inte väcker några speciella känslor hos mig. Egentligen är det ju en oerhört tragisk utgångspunkt för en historia, när någon närstående försvinner spårlöst. Men jag har svårt att känna med Gina, hennes saknad och sorg känns ytlig. Det är som om hon inte egentligen sörjer.

Ungefär halvvägs in i boken händer något omtumlande, livsavgörande (som jag inte vill avslöja) för Gina. Då lyfter både historien och boken, och jag berörs faktiskt av beskrivningen. Samtidigt som Gina ändras som person så inser man vilken typ av person hon var med Rex, och det blir allt tydligare hur Rex var och hur deras förhållande var. Då blir också boken mer intressant, historien får fler bottnar. Jag börjar fundera och reflektera mer över vad som ”egentligen” hänt och hur väl man känner sina närmaste.

Även om historien lyfter och blir lite mer invecklad så är det hela en aningen för förutsägbart för min smak. T.o.m. ett avslöjande på slutet kom inte som någon överraskning, man kunde ana något i den stilen. Historien har sina poänger och jag tror faktiskt den skulle kunna bli en hyfsat bra film. Ibland känns det som den har den ambitionen. Jag hade nog tyckt bättre om den om det varit en film, där jag inte har riktigt samma krav.

Husband, missing är ingen djup bok men väldigt lättläst. Den är underhållande och lättsam trots att de tragiska bitarna. Men några djupare spår lämnar inte boken hos mig. Polly Williams har skrivit fler böcker, men de hamnar inte högt på min läslista.

Omdöme: Lättläst, förutsägbart och ganska ytligt om hur väl vi egentligen kan lära känna andra människor.
Betyg: 3

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar köpte jag på Waterstone i London 2013.