Novellcirkel om Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank – Novell 7: Läsaren

Novellcirkeln går vidare och nu är det dags för novell nummer 7 i boken Vad vi pratarvadvipratarom om när vi pratar om Anne Frank av Nathan Englander.

Novellen heter Läsaren. Den handlar om en författare som är på turné för att läsa ur sin bok i bokhandlar. Han har inte publicerat på länge och tiden har sprungit ifrån honom. Ingen kommer för att lyssna förrän en gammal man dyker upp och vill att Författaren läser för honom. Läsaren dyker sedan upp på varje plats Författaren befinner sig och insisterar på att Författaren ska läsa.

Det här var några av mina ursprungliga tankar i novellcirkeln: Nu är vi tillbaka i “författarskapet” tycker jag. Som läsare av många böcker så tilltalas jag av förhållandet Läsare-Författare. När han skriver ”Någonstans hade en författare sänt ut något i världen, sänt ut det bara för att bara Författaren skulle finna det. Det var ett förhållande som var like påtagligt och verkligt som en vänskap”. så tycker jag man känner igen sig. Det är de stora läsupplevelserna som känns så. Vem är då Läsaren? Vad tror ni, är det egentligen Författaren själv? Ett alterego? Och så förstås, är det så här Nathan ser sig själv många år framöver eller är det mer det komplicerade i författarskapet han vill lyfta? Och hur är det med kommersialism kontra författarskap?

Diskussionen i novellcirkeln kom att handla om symboliken i novellen. Vad vill Englander ha sagt? Letar vi febrilt efter en mening? Vi tyckte att detta var en mycket sorgsen novell. Gittan skrev intressant så här, vilket inte jag sett innan jag läste hennes ord: Skulle också kunna vara en symbol för de överlevandes släktingar som ska minnas och påminna de som inte var med och Läsaren skulle kunna vara den överlevande som bevakar att minnet sprids och inte glöms.  När alla överlevande är döda är det , det skrivna  orden som kommer att finnas kvar.

De andra som deltar i novellcirkeln är:

och dagarna går
Erikas bokprat
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.