The Midnight House av Amanda Geard

Handling från Goodreads: People disappear. Secrets remain . . .

1940: In south-west Ireland, the young and beautiful Lady Charlotte Rathmore is pronounced dead after she mysteriously disappears by the lake of Blackwater Hall.

In London, on the brink of the Blitz, Nancy Rathmore is grieving Charlotte’s death when a letter arrives containing a secret that she is sworn to keep – one that will change her life for ever.

2019: Disgraced young journalist Ellie Fitzgerald flees Dublin for the safety of rural Kerry. When she discovers a faded letter, tucked inside the pages of an old book from Blackwater Hall, she finds herself drawn in by the mystery of Lady Charlotte’s disappearance, and uncovers a long-buried secret…

Boken: The Midnight House av Amanda Geard kom ut i maj 2022.

Varför jag läste den: Augusti och dags att angripa Makeutmaningen. The Midnight House blev augusti månads val.

Vad jag tyckte om denThe Midnight House är en fin berättelse som jag tyckte mycket om. Den är välskriven och lättläst. Framförallt tyckte jag om kvinnoporträtten, de visar på styrkan hos kvinnorna, men också deras sårbarhet. The Midnight House är en stark berättelse om vänskap.

Historien är uppbyggd med en nutidstråd där vi möter journalisten Ellie, och en dåtidstråd där vi framförallt möter Nancy. I fokus står vad som hände med Nancys svägerska och vän Charlotte, och hur det påverkar nutiden. The Midnight House har en bra blandning av nutid och dåtid som driver berättelsen framåt.

Jag valde The Midnight House eftersom vi nyligen besökt Irland, och det var till fördel. Miljöskildringarna är riktigt bra och målande, och det känns som om jag befinner mig på plats. The Midnight House är historisk fiktion, och under läsningen lär jag mig mycket om Irland från dåtidstråden, i synnerhet om situationen under andra världskriget, som jag inte visste något om. Jag gillar när det man lär sig mer av en bok, utan att det på något sätt är föreläsningar, utan naturligt invävt i berättelsen.

Karaktärsteckningarna är bra, personerna känns verkliga med både goda och dåliga sidor. Speciellt förtjust är jag i några av karaktärerna i nutidstråden, exempelvis Jules och Nils. De har humor och självinsikt, vilket är drag som jag tycker om både i fiktionen och verkligheten. (Ett PS – varför heter en fransk karaktär Nils?). Men det riktigt starka är hur Amanda Geard tecknar vänskapen mellan kvinnor. Vänskapen mellan Nancy och Charlotte är fint beskriven, de stöttar varandra. Den som berör mig mest är relationen mellan Ellie och hennes mamma, den är inte fläckfri men i grunden sund och bra.

En bra början på Makeutmaningen. Jag kan tänka mig att läsa mer av Amanda Geard.

Betyg: 5-

Mer info:
Förlag: Headline
Sidor: 417
Betyg på Goodreads: 4,19 baserat på 5 089 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 10 augusti 2023

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.