Luftburen av Susanne Boll

Handling från förlagets hemsidaVårstockholm är stekande hett, men idyllen skakas av en serie bestialiska mord. Den erfarna och ibland okonventionella psykologen Vera Lilja hjälper sin gode vän vid polisen, Kenneth Karlsson, att ringa in mördaren i hopp om att förekomma nästa attack.

Samtidigt brottas Vera med att reparera sin och kärleken Alexios relation, och försöker dessutom återknyta kontakten med sin vuxna son Patrik som hon övergav när han endast var några månader gammal.

Medan Veras eget liv vänds upp och ner i den bedövande hettan står utredningen och stampar, och de mörka molnen vid horisonten ger inget hopp om ett förlösande regn.

Boken: Luftburen av Susanne Boll kom ut 2019.

Varför jag läste denLuftburen ingår i två utmaningar – Finish That Series och Hett i hyllan. Det kändes som det var dags att läsa den.

Vad jag tyckte om denLuftburen är en lättläst roman som står sig i den moderna svenska deckarfloran. Den är föredömligt tunn (under 300 sidor) men det behövs inte mer för att berätta en god historia. Susanne Boll skriver bra, och läsningen flyter. Jag tycker Susanne Bolls styrka är att beskriva relationer och karaktärer på ett sätt som gör att man som läsare tror att man känner personerna på riktigt.

Förra året läste jag min första bok av Susanne Boll, Eldsystrar, som är den första boken i serien om psykologen Vera Lilja. Så det var hög tid för mig nu att läsa del två som redan stod i hyllan. Det var inga problem att komma in i berättelsen, trots att jag glömt en del från första boken. I synnerhet så kom jag ihåg karaktärerna från första boken.

Karaktärsteckningarna är riktigt bra, och framförallt så gillar jag Vera Lilja. Det är så befriande att läsa om en kvinna som är 50+ och som inte har alla lösningarna, utan resonerar sig fram, och gör det bästa hon kan. Vilket inte alltid blir perfekt, men det inser hon också. Det gäller främst privat, men även professionellt. Jag tycker om beskrivningarna av hennes vänskap med exempelvis Ann-Marie och Kenneth. De känns verklighetstrogna och gör att berättelsen växer. Även Veras kärleksliv och relationer är beskrivna så att man som läsare blir engagerad, och tror på dem. Utöver karaktärerna så är miljöbeskrivningarna i Luftburen intressanta och gör mig nyfiken på områdena. Så pass så att jag googlar och tittar på bilder.

Det som gör att jag läser vidare är främst personerna och relationerna. Till den grad att jag skulle kunna ha varit utan mysteriet. Uppbyggnaden av det är OK, men upplösningen, ja den är den typ av upplösning som jag inte är så förtjust i.

Det här var den sista boken jag hade oläst av Susanne Boll i hyllan. Det är inte otroligt att jag framöver ser till att läsa fler böcker i den här serien. Eller en annan bok av Susanne Boll.

Bloggat om boken har Boklysten, Zellys bokhylla och Mias bokhörna

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Bokfabriken
Sidor: 287
Betyg på Goodreads: 3,60 baserat på 47 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 16 maj 2023

2 kommentarer

  1. Så detta är alltså del två? Det är ju dessvärre den jag har, men jag får väl försöka ge mig på hennes böcker. De verkar ju intressanta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.