Makeutmaning 2022-2023 slutförd

Image by Freepik

För elfte året i rad har vi kört en Makeutmaning. Det innebär att min make väljer ut 10 böcker som jag inte läst tidigare, men som han läst och gillat. De ska jag läsa på tio månader. Inte klokt egentligen att vi kört detta så många år nu.

Första gången var augusti 2012 – maj 2013, andra gången augusti 2013 – maj 2014, tredje gången augusti 2014 – maj 2015, fjärde gången augusti 2015 – maj 2016, femte gången augusti 2016 – maj 2017,sjätte gången augusti 2017 – maj 2018, sjunde gången augusti 2018 – maj 2019, åttonde gången augusti 2019 – maj 2020, nionde gången augusti 2020 – maj 2021 och tionde gången augusti 2021 – maj 2022. Summeringen här gäller augusti 2022 – maj 2023.

Länkar till mina recensioner finns i titeln, där hittar ni mer om vad jag tyckte.

Augusti 2022
Ken Follett, The Evening and the Morning
Betyg: 4

September 2022:
Ruta Sepetys, I Must Betray You
Betyg: 3+

Oktober 2022:
Amy Harmon, From Sand and Ash
Betyg: 4

November 2022:
Sarah Jio, With Love from London
Betyg: 5-

December 2022:
Brandon Sanderson, Cytonic
Betyg: 3

Januari 2023:
Naomi Novik, A Deadly Education
Betyg: 4-

Februari 2023:
Sabaa Tahir, All My Rage
Betyg: 4+

Mars 2023:
Nic Stone, Dear Martin
Betyg: 5-

April 2023:
Kristin Hannah, The Four Winds
Betyg: 3+

Maj 2023:
Kelly Quindlen, She Drives Me Crazy
Betyg: 5-

 • Alla år som jag haft Makeutmaningen, utom ett, har jag lyckats slutföra den på de givna tio månaderna. Även den här omgången Makeutmaningen gick bra, jag läste ut alla på 10 månader, och bra tempo i läsningen. Utmaningen handlar numera mest om att jag får läsa mer fantasy, historisk fiktion och YA än annars, och att om det är romance eller feelgood så är det andra subgenrer än jag brukar läsa.
 • Den här gången var det hög kvalitet och många böcker som föll mig i smaken. Rekordmånga fick betyg 5-, hela tre stycken. I övrigt var betygsfördelningen: En 4+, två 4, en 4-, två 3+ och en 3.
 • Det är inte helt enkelt att välja favorit med tre stycken böcker med samma betyg. Men ska jag ranka så hamnar Dear Martin av Nic Stone högst upp, beroende på att det är ett samhällsaktuellt tema och den berörde av den anledningen. Jag vill läsa mer av Nic Stone.
 • Såväl With Love from London av Sarah Jio och She Drives Me Crazy av Kelly Quindlen var charmiga berättelser som gjorde mig glad och berörde. Den första är mer feelgood, den andra mer romance. Bägge författarna vill jag definitivt läsa mer av.
 • Sabaa Tahirs All My Rage blev jag positivt överraskad av. Jag har läst en bok tidigare av henne men den var fantasy. All My Rage var mer min stil, med starka karaktärer. Det kan hända att jag läser mer av henne, men det beror antagligen på genre.
 • Även i år så kom det med en bok av Amy Harmon: From Sand and Ash. Det var historisk fiktion och välskriven som vanligt, men den kom inte allra högst upp av de böcker jag läst av henne. Amy Harmon är en av makens favoritförfattare och jag lär läsa mer av henne.
 • Jag började utmaningen med Ken Folletts The Evening and the Morning, och som vanligt så blev jag överraskad hur bra Ken Follett är när han skriver historisk fiktion. Det var en riktigt tjock bok, men jag läste den på ganska kort tid. Jag har redan läst flera böcker av honom och det lär bli fler.
 • A Deadly Education av Naomi Novik var en ny bekantskap. Det är fantasy och jag gillade konceptet, men den var ändå tungläst på något sätt. Det finns fler böcker i den serien, men jag är tveksam till att läsa fler.
 • Ruta Sepetys och Kristin Hannah är två författare jag läst tidigare böcker av. De första jag läst av respektive författare har gett mersmak, men sen har det gått utför. Jag var inte så förtjust i I Must Betray You, och The Four Winds var inte riktigt i min smak. Det kan nog ändå hända att de får ytterligare en chans var.
 • Så har vi då Brandon Sanderson. Eftersom jag gillade första delen i Brandon Sandersons serie, Skyward, mycket hade jag stora förhoppningar på Starsight i förra utmaningen. Den var OK, men inte så bra som jag hade hoppats. Mina förväntningar på Cytonic var lägre, och tyärr så levde den ändå inte upp till förväntningarna. Jag känner mig rätt klar med den serien.
 • Och jag säger som jag alltid gör: Jag tycker väldigt mycket om den här utmaningen. Den breddar mitt läsande och vi får många diskussioner här hemma! Jag hoppas få en ny Makeutmaning i sommar.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.